Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Shamanens sång

Kategori: Dokumentärt

Författare: Jan Lidbeck.
ISBN: 978-91-633-8674-9.

Shamanens sång handlar om en ambitiös ung kvinna som råkar ut för en trafikolycka och får en whiplashskada. Då förändras hela hennes liv, som därefter kommer att präglas av smärta, domningar och illamående. Inte nog med det; hon blir misstrodd och hånad av de läkare hon besöker för att få hjälp, och av sin handläggare på Försäkringskassan. Hon får rådet att sluta känna efter, och komma igång att jobba igen, för att ta sig ur sin "sjukroll"; hur lätt är det att skärpa sig, och gå tillbaks till arbetet som sjuksköterska på en intensivvårdsavdelning när en plågas av svåra smärtor, och dessutom har känselbortfall samt är fumlig och tappar saker?

Samtidigt är Shamanens sång en bok om flykt från det som är svårt, om relationer och om hämnd. Sist men inte minst så är boken en skarp kritik mot det sjukvårds- och försäkringssystem vi har i Sverige idag, där alltför många sjuka blir misstrodda och hånade.

Shamanens sång (häftad)

Jag har själv träffat på alltför många otrevliga och oempatiska läkare inom sjukvården, men på det stora hela så har jag nog ändå haft en enorm tur. I Facebookgrupper och bloggar vittnar medlemmarna om att boken tyvärr inte alls är någon överdrift, även om den är satiriskt vinklad. Alltför många råkar dagligen ut för exakt det som Johanna i boken råkar ut för, och det av dem som officiellt är där för att hjälpa! Det blir nästan som en dubbel förödmjukelse; en tror att en ska få hjälp och blir istället bara hånad och tillintetgjord..:/

Hjärtligt tack till författaren Jan Lidbeck, och Arconia förlag, för den fina boken!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: