Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Minnet av en smutsig ängel

Kategori: Pocketcirkeln

Författare: Henning Mankell.
ISBN: 978-91-86969-32-5.
 
Hanna Renström växer upp i en fattig familj i Norrlands inland, där större delen av året består av isande kalla vintrar och där övriga årstider ägnas åt att täta den illa medfarna lilla stugan, så att den ska klara en vinter till. I den lilla byn bor det inte särskilt många, och det brukar passera ett år mellan de gånger en främling syns till.

Efter en ovanligt kall och lång vinter konstaterar Hannas mamma att Hanna inte längre kan stanna kvar hos familjen; de har inte råd att försörja henne, men om hon ger sig av så har de övriga syskonen åtminstone en liten chans att överleva kommande vinter...
Så kommer det sig att Hanna hamnar i en släde med den djupt religiöse Forsman, på väg mot Sundsvall, där familjen ska ha släkt på moderns sida. Det är dock fyra år sedan modern senast hörde från sin släkt, och när Hanna kommer dit så bor de inte längre kvar; allt hon hittar är en gammal man som är mer död än levande, och som har varit inneboende hos familjen. Forsman lämnar inte Hanna åt sitt öde, utan låter henne arbeta på hans gods. Där träffar hon Ebba, som kommer att bli Hannas första riktiga väninna, och hon trivs väldigt bra på Forsmans gods; bättre kunde hon inte ha fått det! Därför blir Hanna förskräckt den dag Forsman kallar in henne på sitt kontor och berättar att hon ska ta värvning som kocka på hans fartyg Lovisa, som inom kort skall fara till Australien med timmer! Hanna har det ju bra hos Forsman i Sundsvall; hon har ett arbete som hon trivs med och är duktig på, och hon har Ebba; hur ska hon klara ett nytt uppbrott, och hur ska hon klara sig utan Ebba..?

När Hanna stiger ombord på Lovisa träffar hon ganska snart Lundmark, som är styrman på skeppet. De båda blir djupt förälskade och gifter sig i Alger, där skeppet lägger till för att bunkra. Hanna och Lundmark är mycket förälskade och mycket lyckliga, men lyckan blir kortvarig; mot kaptens Svartmans inrådan kliver Lundmark iland vid en av ökenhamnarna öster om Suez. Där smittades han av en av de dödliga febrar som alltid härjar vid Afrikas kuster, och det dröjde inte länge innan han dog, skrikande av dödsångest. Innan Hanna vet ordet av är hon änka, men det är som om Lundmarks ande ständigt vilar över fartyget, och Hanna får ingen ro att gå vidare. Så kommer det sig att hon i panik lämnar fartyget Lovisa när det tillfälligt ankrat i Portugisiska Östafrika. Hon kommer dock inte långt innan hon blir sjuk, i feber och magsmärtor, och tack vare sin rikliga änkepenning kan hon ta in på närmsta hotell.

Hotellet visar sig dock vara en täckmantel för huvudstadens största och mest populära bordell, men det inser inte givetvis inte den naiva och oskuldsfulla Hanna förrän hon bott där ganska länge, och blivit helt frisk. Ödet vill att Hanna kommer att stanna länge på hotellet/bordellen, och innan hon vet ordet av är hon plötsligt änka igen, och dessutom bordellens ägare, med ansvar för alla de kvinnor som arbetar och bor där!

Minnet av en smutsig ängel (pocket)

Under hela min uppväxt älskade jag Henning Mankells deckare om Kurt Wallander. Jag har givetvis läst och hört om Mankells engagemang i bland annat kolonialismen, immigration till Sverige från andra länder och rasism, och det har inte heller undgått mig att han lever sitt liv i både Sverige och Mocambique. Jag har dock inte läst särskilt många (om någon) av hans böcker på dessa teman, så därför var det en glad överraskning när Minnet av en smutsig ängel landade i min brevlåda, som en del i Pocketcirkeln!

Jag är i vanliga fall inte särskilt förtjust i historiska romaner, men Hanna Lundmarks berättelse fångar verkligen min fantasi och mitt intresse! Mankell skildrar på ett fantastiskt sätt hur de vita kom till Afrika, och hur relationen dem emellan såg ut! Jag kommer nog att bära med mig Minnet av en smutsig ängel under en lång tid framöver, och den kommer inte att gå vidare i pocketcirkeln; den lägger jag till Mankellsamlingen i min bokhylla!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: