Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Vecka 36

Kategori: Deckare

Författare: Sofie Sarenbrandt.
ISBN: 978-91-86587-53-6.

Johanna och Alice är båda höggravida, och tillsammans med sina makar samt Alices och Tobbes dotter Nicole tillbringar de en semestervecka i Brantevik, där Johannas föräldrar har en sommarstuga. Veckan har inte blivit riktigt som de hade tänkt sig; det har regnat mest hela tiden, och graviditetströttheten tar ut sin rätt, inte minst för Alice, som dessutom har 2-åriga Nicole att ta hand om. Alice och Tobbe verkar bara bli tröttare och tröttare, surare och surare, men den sista semesterkvällen har de båda paren bestämt sig för att gå till hamnkrogen och ha en riktigt rolig sista semesterkväll, innan det åter är dags för arbete och (inte minst) barnafödande för dem båda.

Tyvärr blir kvällen inte riktigt som de har tänkt sig; Tobbe blir för full och flörtar med servitrisen, och Alice går hem tidigare. Hon kommer dock inte fram till stugan, utan försvinner spårlöst på vägen.

Vecka 36 (pocket)

I grunden är Vecka 36 en bra och spännande bok, men jag tycker att det blir en aning övertydligt att precis alla kvinnor i boken måste vara gravida- och höggravida dessutom. Alla kan ändå förstå att en galning som rövar bort (och kanske till och med dödar) gravida kvinnor är extra otäckt och kryper mer under skinnet på en än vad en "vanlig" kidnappare och mördare gör; man måste inte "rub it in" för att vi ska förstå budskapet- vi läsare är varken korkade eller känslokalla (i alla fall inte majoriteten)!

Trots detta, och trots att mycket känns självklart så tycker jag att det är en liten småtrevlig deckare, och just där når inte Sarenbrandt ända fram, för jag har en känsla av att boken inte var tänkt att bli "småtrevlig", med tanke på det valda temat..?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: