Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Pansarhjärta

Kategori: Deckare

Författare: Jo Nesbö.

När en människa blir fast i ett snöskred så har hon ofta relativt gott om luft. Det som kväver henne är det som kallas pansarhjärta, vilket innebär att bröstkorgen pressas ihop så mycket av snömassorna att människan inte kan andas av denna, rent mekaniska orsak. Hon har då endast den luft som redan finns i blodomloppet att tillgå. Volymen av den luft som finns i blodomloppet är ca en liter. Man använder ca 0,25 lite i minuten, vilket innebär att man har fyra minuter på sig, om man ska överleva ett snöskred.

Harry Hole har flytt från Norge till Thailand, och när hans kollega Kaja Solness hittar honom på ett skitigt härbärg så är han oerhört nedgången, och han har inga planer alls på att återvända till Norge och/eller poliskåren, oavsett vad Kaja försöker locka honom med. Till sist tvingas hon därför att ta till trumfkoretet; att Holes far är svårt sjuk, och kanske inte kommer att överleva. Det berör Hole på ett personligt plan, men är det tillräckligt för att få honom att återvända till det land han flytt ifrån???

Pansarhjärta (pocket)

Nesbö förnekar sig inte; Pansarhjärta är en oerhört spännande bok, med en Hole mer nedgången än någonsin, men går det att rädda honom från sig sig själv? Går det att rädda honom från det stora mörker han bär på?