Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vad har en sjuksköterska egentligen för arbetsuppgifter?

Kategori: Sjukvård

Jag har förstått att det är många som inte riktigt vet vad vi sjuksköterskor egentligen har för arbetsuppgifter, senast var det faktiskt en av våra studenter som blev riktigt förskräckt; hon hade trott att vi tillbringade en större del av vår arbetsdag med dokumentation. Så, vad har vi sjuksköterskor egentligen för arbetsuppgifter?

1) Vi ska ha full kunskap om våra patienter; vad de har för tidigare sjukdomar, familjeförhållanden, hur de bor (villa, gård, lägenhet...), om de har någon kommunal hemtjänst eller om de har barn som hjälper dem med det viktigaste osv osv.
Vi ska även veta hur patienterna har mått och vilka undersökningar de har gjort de dagar vi har varit lediga.

2) Vi ska ge våra patienter rätt mediciner på rätt tidpunkt. Vi ska även försöka att lindra deras smärt och ångest, samt se till att de kan sova gott på nätterna.

3) Vi ska hålla uppsikt över hur mycket våra patienter äter, dricker, kissar och bajsar. Klarar de av att försörja sig själva, eller behöver de vätskestöd i form av dropp? Sköter sig magen eller behöver de laxermedel?

3) Vi ska bädda, följa patienterna till och från toaletten och/eller komma med bäcken, dela ut mat och mata dem som inte klarar av att äta själva.

4) Vi ska vara en trygg person att möta i den stora livskris det innebär att vara svårt sjuk. Vi ska vara den man kan lätta sitt hjärta för, vi ska vara den som alltid har bra svar, och gör att patienten känner sig lugnare och mår lite bättre. Vi ska även vara den man kan skoja och skämta med, för att liva upp en svår vardag.

5) Vi ska hjälpa patienterna i sin rehabilitering; stötta dem och pusha dem att träna för att återfå sin forna styrka och sina krafter, så att de ska kunna återvända till sitt hem och sin familj.

6) Vi får ta hand om nyfödda bebisar vars mamma är inlagd.

7) Vi får ta hand om gamla människor som tar sitt sista andetag, och därefter vara ett stöd för familjen i deras sorg.

8) Vi rapporterar till läkarna hur patienterna mår, vad undersökningar har visat samt kommer med förslag på behandlingar vi tycker vore lämpliga till "våra" patienter.

9) Fortlöpande under dagen påminner vi läkarna om vad de ska göra, som en förutsättning för att vi ska kunna jobba vidare med våra arbetsuppgifter.

10) Vi håller fortlöpande kontakten med anhöriga samt kommunerna angående patientens hälsotillstånd; Kan Agda komma hem direkt igen, eller behöver hon komma till en korttidsplats för att hämta lite ytterligare krafter?
Kan hon komma hem, men behöver lite ytterligare hemhjälp?

11) Vi informerar patienten om vad undersökningar/prover har visat samt vad som planeras härnäst.

12) Vi måste dokumentera allt av vikt, så att kollegorna kan uppdatera sig om allt som hänt med patienten; Hur sover han/hon på nätterna? Har han/hon svamp mellan tårna eller under bysten? Finns det risk att han/hon ska ramla när han/hon går?

13) Vi har våra personliga ansvarsområden, som vi ska bevaka för nya rön och ny forskning, och sedan undervisa och informera våra arbetskamrater om detta.

14) Vi ska ta hand om studenter, och på ett pedagogiskt sätt handleda dem, och lära dem att korrekt utföra alla våra arbetsuppgifter.

15) Sist men inte minst så uppdaterar vi kontinuerligt våra undersköterskor om vad som är på gång samt delegerar de arbetsuppgifter vi själva inte hinner med; ska patienten iväg på en undersökning? Ska prover tas?

Vi arbetar så obekväma arbetstider man bara kan tänka sig; vi blandar hejvilt mellan dag-, kväll- och nattpass, och förväntas vara lika glada och pigga vid varje arbetspass.
Hemma är vi helt färdiga de dagar vi har jobbat, så vi orkar inte göra något annat de dagarna.
Våra familjer får bara se vår värsta sida; den bästa måste vi visa upp på jobbet; ständigt léende, ständigt pigga och glada. Vi måste alltid vara på topp, vi kan inte ha en dålig dag och vara lite sura och slitna.

Så ser vår arbetsvardag ut, och det är fantastiskt roligt och givande, men det kan också vara slitsamt och jobbigt; som med allt annat finns både för- och nackdelar.

Kommentarer

  • Jennie säger:

    Och en stor eloge till er som orkar! Hoppas strejken ger resultat.

    2008-04-22 | 20:29:33
    Bloggadress: http://khalypso.blogg.se

Kommentera inlägget här: