Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Recensionsutmaning: The Dishonored Dead

Kategori: Science Fiction

Författare: Robert Swartwood.
ISBN-13: 978-1463736286.
ISBN-10: 1463736282.

The dishonored dead är inte någon klassisk zombieroman- Man kan faktiskt säga att det är en spegelvänd zombieroman... Vi befinner oss i en inte alltför avlägsen framtid, där världen ser helt annorlunda ut än nu. Efter det stora zomiekriget så är zombierna är i en överväldigande majoritet, och de levande kallas av dem zombies, medan de själva bara är "vanliga" döda...
Dessutom så dör verkligen "zombierna" verkligen när de blir dödade, medan de döda successivt ruttnar och faller sönder, men dör egentligen inte förrän de helt fallit i bitar- Eller om de blir skjutna i huvudet/halshuggna. De döda existerar, gör barn som växer upp, och deras liv är egentligen ganska likt vårt- Förutom att de är just döda, då... Zombier däremot, kan bara skapas på ett sätt; i 10-årsåldern har de ett känsligt spann, då de kan "smittas", och bli zombier (det vill säga levande)- Något som alla döda föräldrar desperat försöker undvika, och om de märker att deras barn är smittat så måste de döda barnet.

- En aning krångligt, jag vet! Vi får stiga in i denna framtida värld genom zombiejägaren Conrads ögon. Han är en erfaren jägare, ja faktiskt en av de allra bästa, när det otänkbara en dag inträffar- Conrad tvekar när han ska skjuta en zombie! Istället för att få sparken blir han dock befordrad, och får på sitt nya arbete veta så mycket om världen som han aldrig hade kunnat föreställa sig!

Armén har till exempel "zombies" (det vill säga levande personer) som medarbetare, och forskar kring hur de upplever verkligheten. Bland annat har man fått veta att zombierna kan se färger, och inte bara svart, grått och vitt som de döda. Inte nog med detta; de drömmer när de sover, och armén förvarar böcker på en noggrannt dold plats- Böcker, som har varit förbjudna sedan så länge någon kan minnas (tillsammans med musik, poesi och alla andra yttringar av fantasi)!



Det tog mig ett bra tag att fatta den omvända relationen mellan döda och zombies, men jag insåg efter ungefär halva boken att jag tilll och med såg bokens värld som svart-vit, det måste man väl se som ett tecken på att jag kommit in bra i bokens värld, med dess annorlunda förutsättningar?!
Conrad är en komplex och sammansatt person, som man verkligen kan identifiera sig med, trots att han är död, och the Hunter, och det är verkligen spännande att följa honom genom alla underliga händelser som inträffar, händelser som trots (eller kanske just för att) de är helt osannolika händelser, som Swartwood lyckas få helt sannolika!

Jag vill verkligen rekommendera den här boken, till dig som gillar zombieromaner- Du kommer att få en helt annan historia berättad för dig! Och till dig som inte annars är så förtjust i zombieromaner- Just för att det inte är någon klassisk sådan!