Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Hungerspelen

Kategori: Bokcirkel

Författare: Suzanne Collins.

Någon gång i framtiden har ytterligare ett världskrig utspelats, och Nordamerika har delats upp i 13 distrikt.
Till en början kämpade rebellerna emot, men Huvudstaden vann, och för att statuera exempel utplånades Distrikt 13. Till minne av denna händelse utspelas varje år Hungerspelen. Från varje distrikt lottas en tonårspojke och en tonårsflicka att delta i spelen. I somliga distrikt ses det som en ära att få delta, medan deltagandet i andra distrikt ses som en dödsdom.

Hungerspelen är årets största TV-händelse, och det enda TV-program som helt säkert kommer att sändas, utan strömavbrott eller andra störningar. Spelet har bara en enda regel: Den som överlever har vunnit...
Till spelet hör en enorm marknad av sponsorer, styling och vadslagning och om publiken eller spelledarna tycker att det händer för lite så kan de plötsligt arrangera en naturkatastrof, såsom en eldsvåda, regnoväder eller något annat; allt för att publiken ska tycka att spelen är intressanta att titta på...

Katniss är bokens huvudperson, en tuff tjej som brukar smita utanför stängslet som inhägnar det område där det r tillåtet att vistas för att tjuvjaga så att familjen får extra mat, och dessutom plockar hon medicinalväxter som hennes mamma säljer i apoteket. Hennes lillasyster är hennes ögonsten, hennes allt i livet efter att fadern dog för några år sedan, och modern då tappade greppet om verkligheten och förlorade sig själv i sin sorg. Sedan dess litar Katniss inte på någon annan än sig själv när det gäller försörjningen av sig själv och sin syster, trots att modern har kommit tillbaks ur sin depression, och åter kan fungera någorlunda normalt så är tilliten för alltid förstörd.

Den dag det är dags att välja deltagare till årets Hungerspel hinner Katniss inte ens tänka efter, utan agerar automatiskt när det är hennes systers namn som ropas upp. Katniss springer fram och erbjuder sig som frivillig deltagare att ta sin systers plats i spelen. Detta har aldrig tidigare hänt i deras distrikt, som är ett av de distrikt som brukar lyckas allra sämst i Hungerspelen. När den pojke som ska delta ropas upp visar det sig vara en pojke som Katniss vet vem det är; han hjälpte henne och hennes familj när de var på väg att svälta ihjäl efter att fadern dött, och modern var som djupast nere i sin depression. Nu ska Katniss tävla på liv och död mot denne pojke, som tidigare har räddat livet på både henne, hennes mamma och hennes älskade lillasyster...Jag tycker att Hungerspelen var en oerhört bra och lättläst bok!
Jag fastnade genast i den, och sträckläste den på bara ett par dagar. Nu vill jag bara veta hur det går för huvudpersonerna!