Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

När inget annat återstår

Kategori: Spänningsroman

Bokälskaren

Kategori: Spänningsroman


Ooops, jag råkade visst gå in på Akademibokhandeln efter eftermiddagens bashandledarträff...

 Tycker dock att jag har gjort riktiga fynd: Fysisk aktivitet på recept skriver jag ut till mina patienter, och nu kommer jag att få ännu mer kött på benen. Jag kommer att få tips på en massa nya roliga övningar till Fitclub Falköping,  och jag kommer att få lite extra spänning i tillvaron!  👍 😄 


Four

Kategori: Spänningsroman

Författare: Veronica Roth 
ISBN: 
Serie: Divergent del 4
Uppläsare :


Efter succén med DivergentInsurgent & Allegiant - Veronica Roths trilogi som hittills sålt i 22 miljoner exemplar världen över - kommer nu Four.

Four presenterar fyra nya noveller ur Divergent-trilogins värld. Var och en av dessa FalangbytarenKandidatenSonen ochFörrädaren utforskar Veronica Roths dystopiska framtid genom ögonen på den mystiske, karismatiske Tobias Eaton, även kallad »Four«.
I dessa berättelser avslöjas tidigare okända aspekter av Fours personlighet, historia och relationer.
Boken innehåller också tre exklusiva, tidigare opublicerade scener ur Divergent -trilogin.Jag älskar Divergent-trilogin,  och så även Four. Till skillnad från somliga andra serier (såsom exempelvis mr Grey) så lyckas Veronica Roth att faktiskt tillföra nya perspektiv och nya händelser till serien, utan att det känns upprepande och tråkigt!

VERONICA ROTH föddes 1988 i en för ort till Chicago. Medan hon studerade på universitetet började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi DivergentInsurgent ochAllegiant succéböckerna som hittills har sålt i över 22 miljoner exemplar världen över. Våren 2014 hade film versionen avDivergent, med bland annat Shailene Woodley och Kate Winslet i rollerna, premiär. Kort därefter påbörjades inspelningarna av uppföljaren Insurgent, som gick upp på svenska bio grafer i mars 2015.Sedan är han ju trevlig att titta på också, men det missar vi ju tyvärr i boken!

Lyckliga gatan

Kategori: Deckare

Författare :  Liza Marklund.
ISBN: 9789164222572
Serie: Annika Bengtson, del 10.
Uppläsare: Marie Richardson.

En kall och blöt majdag hittas riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg torterad och medvetslös i sin fashionabla villa utanför Stockholm. Hans hustru Nora är spårlöst försvunnen.
På Kvällspressen får Annika Bengtzon i uppdrag att skriva om fallet samtidigt som hennes privatliv är i gungning. Hon lever tillsammans med sin nya kärlek och hans barn samtidigt som hon delar vårdnaden om sina egna barn med ex-maken. Det fungerar inte smärtfritt.
Tidningens chefredaktör Anders Schyman hamnar i blåsväder när anklagelser riktas mot honom om det reportage som många år tidigare gav honom Stora Journalistpriset. Och medan Ingemar Lerbergs hamnar i allt djupare koma och kritiken mot Anders Schyman växer, framträder en allt tydligare bild av något väldigt mörkt och förljuget under den tjusiga ytan i villaförorten. Varför ville någon plåga ihjäl en före detta politiker? Och var är den försvunna hustrun?

Lyckliga gatan är en thriller om familjer, medier och social acceptans i vår tid. Det är den tionde boken om journalisten Annika Bengtzon.

Innan jag börjar läsa Liza Marklunds nya bok (som sägs vara den sista i serien om Annika Bengtzon)  kände jag mig tvungen att lösa om Lyckliga gatan, eftersom jag inte alls kom ihåg vad den handlade om. Nu i efterhand förstår jag varför; den är ganska tråkig, och ger inte alls samma intryck som Marklunds tidigare böcker. Förväntningarna är nu ännu högre på avslutningen av serien om Annika Bengtzon! 

Grey

Kategori: Chicklit

Författare: E.L James
Serie: 50 shades of Grey, del 4.
ISBN:  9789113071336

Genom Christians egna ord och tankar får vi nu återuppleva E.L. James fantastiska kärleksberättelse som fascinerat miljontals läsare runt om i världen. Christian Grey kontrollerar allt i sitt liv. Men trots framgång och pengar är hans värld tom och innehållslös fram till den dagen då Anastasia Steele bokstavligen ramlar in på hans kontor och in i hans liv. Han försöker glömma henne men får istället uppleva känslor han tidigare aldrig ens varit i närheten av. Som ingen annan kvinna ser hon på sitt blygsamma sätt rakt igenom honom, förbi alla pengar, förbi alla framgångar och rätt in i hans iskalla sårade hjärta.

Kommer kärleken till Ana att skingra de hemska barndomsminnen som hemsöker honom varje kväll? Kommer hans mörka sexuella åtrå, hans självhat och kontrollbehov att stöta bort henne? Kommer han att kunna ta till vara den skärva av hopp som hon erbjuder honom?


Jag tycker personligen inte att Grey tillförde något nytt eller särskilt till serien; allt som framkommer i den tycker jag var ganska uppenbart redan i de tidigare böckerna. 

Det finns ju dock uppenbarligen en stor mängd människor som inte tidigare har förstått att det är Ana som är den starka i relationen; den som håller i tyglarna, och dessa personer kan nog få någon typ av uppenbarelse av att läsa Grey. 

Själv tyckte jag tyvärr att det mest var en massa upprepningar; den handlar ju trots allt om exakt samma sak som 50 shades, även om den är skriven ur ett annat perspektiv. Den som har svårt att se saker ur olika perspektiv får nog stor behållning av att läsa Grey.

Långbänk...

Kategori: Lägesrapport

Aktiviteten här är sporadisk för tillfället, och det beror dels på att jag för tillfället har ganska mycket omkring mig och dels på att jag håller på och kämpar med två långbänkar :

A song of ice and fire är jättebra, MEN en aning långrandig - och jag är inte färdig med första boken än!!! Efter den får det nog bli en paus med lite annan, mer lättillgänglig litteratur...

Grey är också bra, MEN den tillför egentligen ingenting nytt om en har läst de tidigare tre böckerna; samma händelser och konversationer gås igenom...

Envis som jag är så MÅSTE jag läsa färdigt den bok jag håller på med innan jag får påbörja en ny, så det är bara att kämpa på... 😜📚📓


Friends with benefits?

Kategori:

Änglasynden

Kategori: Deckare


Igår väntade en trevlig överraskning på mig i brevlådan!  👍 😄 📚📓

Hjärtligt tack till Ann Olerot för den fina boken!!! 💖

Memo random

Kategori: Deckare

Författare: Anders de la Matte.
ISBN: 9789137143408


Alla ljuger. Lita inte på någon.

David Sarac är informatörshanterare vid Stockholmspolisen. Hans jobb är att rekrytera och sköta topphemliga källor. Manipulation, mutor och hot - så länge han levererar resultat ställer ingen några frågor. Men efter en våldsam bilolycka förlorar han minnet. Tappar kontrollen över sitt avancerade nät av svek och lögner. Plötsligt är han lovligt byte för alla som vill åt hans hemligheter. För att skydda sig själv och sina källor måste han återupprätta kontakten med den försvunne infiltratören "Janus", som befinner sig högt upp i den kriminella hierarkin. Flera personer, på båda sidor om lagen, verkar vara beredda att gå över lik för att avslöja "Janus" rätta identitet. Eller kanske för att skydda den?

MemoRandom är den första boken i en serie. Den är såld till över 20 länder och filmbolaget Lionsgate producerar en amerikansk TV-serie baserad på samtliga böcker.

Jag fullkomligt älskade Anders de la Mottes tidigare böcker i [gejm]-trilogin.  Memo random är första boken i en ny serie, men med de la Mottes alldeles egna, omisskännliga stil. Tycker du om spännande deckare i högt tempo så kommer du att älska de la Motte! 

Trasdockorna

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt 
ISBN: 9789187885006
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder,  del 7.
Uppläsare: Mats Eklund. 

Den nyligen pensionerade fängelseprästen Johannes Brobeck flyttar tillfälligt till Skogome på Hisingen i Göteborg för att vikariera på Skogomeanstalten under sommaren. Vid ett samtal ger en intern honom ett papper med två namn samt några initialer. Inget mer. Kort därefter avlider internen under oklara omständigheter. 

Vid samma tid inträffar ett bestialiskt mord på en ung flicka mitt i folkvimlet på Liseberg. Allt polisen har att gå på är att hon troligen var illegal invandrare från något land i Sydostasien. Under tiden upptäcker Johannes att det äldre paret som äger gården där han hyr in sig inte är vad de utger sig för att vara. Deras dotter Madeleine verkar ha råkat ut för ett hemskt öde. Och vad var et som fick barnbarnet, den sjuttonåriga Tanja, att så brådstörtat ge sig av hemifrån utan att lämna några spår efter sig? 

Medan polisen jagar en internationell liga som sysslar med människohandel engagerar sig Johannes i Tanjas öde - utan att förstå att han utsätter såväl sig själv som sin älskade hund Petrus för livsfara. 

Trasdockorna är en roman om den cyniska människohandeln där unga kvinnor på flykt utsätts för grova övergrepp och säljs som sexslavar.

Trasdockorna är bra och välskriven. Jag gillar serien bättre efter att Sören och Fatima har avslutat sin mycket underliga flirt, som framställde Sören som otroligt socialt inkompetent,  närmast handikappad. 

Jag gillar fängelseprästen Johannes; han gör ett mycket sympatiskt intryck, och jag ser fram emot att få följa honom lite till!

När det gäller valet av Uppläsare så ställer det till en del problem i min hjärna att det plötsligt är en ny röst som berättar historien, efter 6 tidigare böcker med samma uppläsare!  De flesta andra är väl i och för sig inte så nördiga att de plöjer igenom en hel serie, bok efter bok, men det stör mig ändå, och ger mig lite svårt att koncentrera mig.

Doktor sömn

Kategori: Skräck

Författare: Stephen King
ISBN:9789100139438

För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt författare - sin egen far - och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Det var en skrämmande historia om The Overlook Hotel, ett hus hemsökt av onda minnen. Berättelsen hette The Shining, på svenska blev det Varsel. Men vad hände med pojken? Det får vi veta nu. Doktor Sömn är Stephen Kings efterlängtade fortsättning på berättelsen om Danny Torrance.

Danny Torrance har blivit en medelåders man. Efter att ha levt ett liv som gränsat till döden genom ett självförbrännande alkoholmissbruk (precis som sin far) så har han blivit nykter och bosatt sig i en liten stad i New Hampshire. Där har han fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga - sin shining - ge tröst och lugna dem, som ska dö. Han har en katt som ständig följeslagare. Patienterna kallar honom Doktor Sömn.

Men hans lugna liv ska snart slitas sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra.

Stephen King visar återigen varför han blivit den största skräckförfattaren genom tiderna; Doktor sömn är fantastiskt spännande och välskriven! 


Dockmakarens dotter

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt 
ISBN: 9789173552196
Uppläsare: Anders Ekborg 
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder,  del 6.

Kim-Ly är soldat i sitt eget krig. Hennes mamma Mai utsattes för sexuella övergrepp av tre svenska poliser under 70-talet, nu är hon döende i cancer. Kim-Ly är fast besluten att hämnas henne. Två av poliserna som begått övergreppen dör, den tredje skadas svårt. Men är det verkligen Kim-Ly som ligger bakom?

Fängelseprästen Johannes Brobeck bestämmer sig för att hjälpa Kim-Ly, vilket får oanade konsekvenser för hans eget liv.

Fatima Wallinder, ny chef för länskriminalens spaningsrotel, har fått ett svårt fall på sitt bord som inte underlättas av att Fatimas kollegor har stora problem med att en ung kvinna med somalisk bakgrund blivit deras chef. 

Dockmakarens dotter är den sjätte fristående delen i serien om Fatima Wallinder, Sören Högström och deras kollegor vid länskriminalen i Göteborg och den första delen av en trilogi om fängelseprästen Johannes Brobeck.

Även om det finns några ihoptrasslade trådar så är Dockmakarens dotter Mats Ahlstedts klart bästa bok hittills! Det är spännande och oväntat, om än liiiite väl långsökt; jag hade önskat några fina samband lite tidigare i boken!

Anders Ekborg har helt klart funnit sin rätta ton, och gör en jättebra uppläsning!

Dömd för livet

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt. 
ISBN :  9789173552097
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder, del 5.
Uppläsare: Anders Ekborg. 

En kriminalroman om ond bråd död och en rättvisa som är blind!

23 år har Tony suttit inne för mordet på sin ungdomskärlek Marianne. När han släpps ur fängelset återvänder han till sitt barndomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv, men det förflutna kommer snart ikapp honom.

Den pensionerade chefsåklagaren Karl-Gustaf Rosén, som såg till att Tony fick livstid, börjar frukta för sitt eget liv när två huvudvittnen i rättegången mot Tony mördas. Polisen misstänker att Tony är ute efter en fruktansvärd hämnd.

Dömd för livet är helt klart Mats Ahlstedts bästa bok hittills, i serien om Sören Högström och Fatima Wallinder. Det är roligt att se en så tydlig positiv utveckling hos en författare, och jag hoppas att den håller i sig i kommande böcker!

Mörk ängel

Kategori: Fantasy

Författare: Laini Taylor.
ISBN: 978-91-7028-412-0.
Serie: Önskemånglarens dotter, del 1.

På olika ställen i världen framträder plötsligt inbrända handavtryck på helt vanliga dörrar. De är ditsatta av främmande varelser med vingar. 
I en mörk, dammig butik har en djävuls förråd av människotänder börjat minska.
Och i de trånga gränderna i Prag dras en ung konststuderande in i ett brutalt krig med främmande väsen från en parallell värld.

Möt Karou. Hon fyller sina skissblock med monster som kanske är verkliga, kanske inte. Ofta försvinner hon iväg på mystiska «ärenden». Hon talar många olika språk och inte alla är människospråk. Dessutom har hon naturligt blått hår. Vem är hon egentligen? Frågan plågar henne, och hon är fast besluten att ta reda på svaret.När en av de främmande den vackre Akiva som är på flykt undan förföljare spänner ögonen i henne på en bakgata i Marrakesh, hamnar hon snart i en strid mellan änglar och demoner. Hemligheter avslöjas och en kärlekshistora som har rötter i en våldsam forntid börjar spira. Kommer Karo att få ångra att hon ville veta sanningen om sig själv?

Mörk ängel är en helt fantastisk bok, med en unik story, som slutade mig fullständigt. Rekommenderas varmt till dig som tycker om fantasy och det övernaturliga!

Mordet på Ragnhildsholmen

Kategori: Deckare

Författare: Mats Ahlstedt. 
ISBN:
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder,  del 4.
Uppläsare: Anders Ekborg.

Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen. Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen?

Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord.

Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa. Mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden Fatima har känslan av att allt hänger ihop.Mats Ahlstedts skrivteknik förbättras för varje bok. Historien tenderar fortfarande att vara lite väl långsökt, med alltför många inblandade aktörer, så att det knappt hänger ihop. Han skulle tjäna på att skala av sina berättelser lite grand, för att få det att hänga ihop lite bättre.

Fatima och Sören har lagt sin "kärlekshistoria" på is, vilket känns som en lättnad, för det var århundradets sämsta "kärlekshistoria", och jag undrade mer än en gång om Sören hade någon typ av socialt handikapp på riktigt. Så är nog inte fallet; det är nog bara Ahlstedt som har svårt att få till de mellanmänskliga relationerna riktigt bra.

Anders Ekborg utvecklas också som Uppläsare; han har nu mer inlevelse och låter inte längre lika mycket som att han bara läser texten, rakt upp och ner. Det irriterar mig bara att det nu i två introduktioner slunkit förbi korrekturlyssningen (en sådan måste väl finnas??) att Fatima fått fel efternamn; från Wallinder till bara Wall!