Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Babyyoga eller barnmisshandel??

Kategori: Debatt

Runt om i världen har babyyoga blivit en ny stor trend, och då menas inte den typ av babyyoga som vi i Sverige är vana vid, där mamman gör lugn yoga och bebisen ligger på en filt bredvid, eller får vara i mammans famn, som tyngd- Nej i Polen och de länder som influerats av dem, slängs bebisen runt som en trasdocka, hållen i armar eller ben!

Kontroversiell Lena Fokima bor i Dahab i Egypten och håller kurser för föräldrar som vill lära sig hennes metoder. På de här nytagna bilderna svingar hon lilla Polina, medan de ryska föräldrarna Alexey och Katya står vid sidan och tittar på.

Instruktören på bilden är en rysk kvinna som numera bor i Egypten, och håller kurser för föräldrar som vill lära sig hennes metoder. Hon menar att denna typ av "yoga" främjar barnens utveckling; de lär sig att läsa, sjunga och simma tidigt och tränar sina händer och armar.



De svenska barnläkare och -sjuksköterskor som ser filmen på "babyyogan" blir däremot mycket upprörda; När bebisen svingas runt på detta sätt utsätts hjärnan för hastiga och repetativa rörelser av en typ som kan ge shaken baby syndrome, och bestående hjärnskador! En bebis hjärna är inte fullt utvecklad; den har en geléaktig konsistens och kan skikta sig vid omild behandling. Dessutom är bebisens leder och ligament inte fullt utvecklade, och vid denna typ av rörelser är risken stor för att lederna i armar och ben ska hoppa ur led!

Kommentarer

  • Malka säger:

    Vilken jävla galning, rent ut sagt! Det där har väl inget med yoga att göra. Och ett litet barn som är så svag i nacken! Det är ju inget annat än barnmisshandel.

    2012-03-22 | 06:03:38
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.com
  • Maritha säger:

    Heeelt galet! Jag kan inte heller se minsta likhet med någon form av yoga; att svinga en liten bebis sådär! Att hen dessutom skrek hjärtskärande under hela "passet" visar ju med all önskvärd tydlighet vad barnet tyckte om det hela..:/ Fattar inte hur någon ens kan komma på tanken att utsätta små barn för detta- Och dessutom tro att det skulle vara BRA?!

    2012-03-22 | 11:23:22
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/
  • Linda säger:

    Herregud! Jag hoppas verkligen inte att hon får fortsätta med det där! Helt galet! Vad är det för människor som tror på att det INTE är skadligt för barnet, varje normalt funtad människa borde väl förstå det?

    Ofattbart!

    2012-03-22 | 12:34:16
    Bloggadress: http://lindasandersson.wordpress.com

Kommentera inlägget här: