Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Maggie goes on a diet

Kategori: Debatt

Barnboken Maggie goes on a diet har inte planerad release förrän i oktober, men dess rykte har föregått den. Det är nämligen en saga för 4-6 åringar, som handlar om den mulliga Maggie, som börjar banta och träna, går ner i vikt och därmed även blir populär och stjärna i skolans fotbollslag - Sade jag att boken vänder sig till 4-6 åringar?!?!

”Maggie goes on a diet” släpps i oktober.

Tack och lov har boken orsakat ramaskri bland journalister och bloggare världen över, de allra flesta har trots allt mer vett än att genom sagor uppmana barn att banta - det är väl bra så länge de kan vara lyckligt omedvetna om sina kroppar? Barns kroppar ska vara till för att leka, springa och klättra med, de ska inte värderas utséendemässigt! Det kommer ju ändå larmrapporter om att var femte 7-åring tycker att han/hon är för tjock, och vill banta, vilket jag tycker är fruktansvärt!

Även dietister och barnläkare som är specialiserade på ätstörningar varnar för att boken sänder felaktiga budskap och lätt kan trigga en ätstörning, särskilt i så unga år, då man är så oerhört lättpåverkad. De tycker att boken borde fokusera på hälsa istället för utséende och popularitet.

Författaren Paul Kramer bor på Hawaii, har själv barn, säger att han skriver böcker om ämnen som angår barn idag och har publicerat boken själv. Han har tidigare gett ut böcker med titlar som Bullies Beware, Do not dread wetting the bed och Divorce Stinks!


 

Josefin Westerberg Jacobson forskar om ätstörningar, och har gjort en doktorsavhandling, där hon fann att:
- Var femte 7-årig flicka önskar att hon var smalare.
- Över hälften av flickorna 16–18 år önskar att de var smalare.
- Var åttonde flicka i åldern 14–18 år använde sig av extrema metoder för att gå ned i vikt, som till exempel
   hoppa över måltider, kräkas, ta bantningspiller eller laxermedel.

De yngre flickorna i studien vill bli smalare för att inte bli retade av vänner, medan de äldre flickorna säger att de vill gå ner för att bli nöjda med sig själva.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: