Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Två soldater

Kategori: Deckare

Författare: Roslund & Hellström.
ISBN: 978-91-642-0390-8.
Serie: Evert Gräns, del 6.


Leon och Gabriel. Redan som nioåringar gömde de vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum, tog vilka risker som helst för längtan efter att en dag få höra till. Tio år senare skriver Leon från fängelsecellen på Aspsås brevet till Gabriel, kärlek älskade bror, den ende han litar på. Brevet är början på den plan som med aggressivitet, våld, död ska föra dem allra högst upp på den där snutväggen. Gabriel väntar på andra sidan men är inte längre själv, han har Wanda. Och det starka band som funnits mellan Leon och Gabriel riskerar för första gången att brytas. När Leon och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset börjar jakten och kriminalkommissarie Ewert Grens förs hastigt många år tillbaka när han söker en mördare som Grens vet mer om än vad han själv skulle önska. 

Två soldater är Roslund & Hellströms mästarprov. Det är utan tvekan en av de starkaste, viktigaste och mest spännande kriminalromaner som har skrivits. En berättelse när dagar frånTre sekunder möter nätter från Box 21. En roman som tar dig i handen och visar dig en värld du aldrig sett. 

Roslund & Hellström skriver ganska råa kriminalromaner,  samtidigt som de med varsam hand beskriver det där som skaver och bränner hos huvudkaraktärerna. Även om jag personligen lever i en ganska skyddad och ombonad tillvaro så tvekar jag inte på att livet med största sannolikhet ser ut ganska precis så här för många som växer upp i socialt mer utsatta miljöer. Det är bra att dessa personers verklighet skildras; jag får verkligen en viss insikt i hur svårt det måste vara att vända ryggen till och ta sig ur allt som en betraktat som sin vardag och verklighet sedan så länge en kan minnas.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: