Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Den stora matchen

Kategori: Deckare

Författare: Arnaldur Indridason.
ISBN: 978-91-1-305051-5.
Serie: Erlendur Sveinsson, del 10.

VM i schack avgörs på Island, och finalen ser ut att redan på förhand bli en rafflande historia.
I det allmänna vimlet blir en lätt hjärnskadad 17-årig pojke med autistiska drag brutalt knivhuggen till döds under eftermiddagsföreställningen på en liten ruffig biograf. Vem ligger bakom dådet? Har det något att göra med den stora schackmatchen, och i så fall hur?

Den stora matchen utspelar sig innan de övriga böckerna i serien om Erlendur Sveinsson, och vi får här följa hans mentor Marion. Vi får både ta del av hans privatliv och barndom, samt hur hans tidigare partner valde att sluta och Erlendur istället ringde på dörren och kom in i bilden.

Den stora matchen (inbunden)

Då Marion har haft så stort inflytande över Erlendurs sätt att arbeta och tänka så tycker jag att detta är en väldigt intressant och bra bok; vi får verkligen lära känna Marion på djupet, och det är för mig den största behållningen av boken. Kriminalfallet och bakgrunden till detta är invecklad och snyggt ihopskriven, men kommer ändå i skymundan av Marions privatliv.

Som före detta infektionssjuksköterska tycker jag också om den insatta beskrivningen av tuberkulosens härjningar och behandling, samt hur det drabbade den enskilde.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: