Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Evig eld

Kategori: Deckare

Författare: Jonas Moström.
ISBN: 9789174830033
Serie: Axberg och Jensen, del 6.
Uppläsare: Torsten Wahlund.

En pyroman härjar i Sundsvall; det har brunnit såväl på Mittuniversitetet som flera olika ställen på sjukhuset. Bränderna hamnar dock lite i skymundan när en kirurgöverläkare blir skjuten utanför akutmottagningen, på väg hem från jobbet. Erik Jensen är vittne till mordet, och hamnar därför mitt uppe i ännu en mordutredning som hans bäste vän Johan Axberg kommer att ansvara för. Det visar sig att den mördade är delägare i ett företag som säljer läkemedel som passerat bäst före-datum till fattiga länder, främst i Afrika; kan motivet finnas där? Eller är det någon av de otaliga älskarinnorna, eller kanske frugan som har tröttnat på att alltid komma i sista rummet..?

Jensen och hans hustru Sara börjar hitta tillbaks till varandra igen, efter Saras otrohetsaffär som ledde fram till att döttrarna blev kidnappade. Axberg däremot, fortsätter att föra både Lotta och Carolina bakom ljuset och träffa dem båda. Carolina påstår dessutom att Axberg faktiskt är far till hennes son; kan det verkligen stämma, och om det gör det - vad ska han då ta sig till???

Evig Eld (mp3-bok)

Jonas Moström har hittat sin ton och sitt tempo. Precis som i Mirakelmannen har jag dock invändningar mot att Axberg trasslar till sitt privatliv så oerhört; det är inte särskilt sjysst att föra Lotta bakom ljuset på det sätt som han gör (Carolina känner ju i alla fall till att han har ett förhållande med Lotta), samtidigt som han förstås befinner sig i en svår situation; lite ärlighet skulle dock inte skada!

Jag tycker även att det känns onödigt med både bränderna och morden, särskilt med kopplingen bakåt i tiden; jag tror att boken hade tjänat på att fokusera på det ena. Upplösningen på det hela känns dessutom som något av en nödlösning, som vi hade sluppit om Moström fokuserat på antingen bränderna eller morden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: