Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

De dödas strand

Kategori: Fantasy

Författare: Carrie Ryan.
ISBN: 978 91 7355 228 8.
Serie: De oheliga, del 2.

Gabry har haft en trygg uppväxt i kuststaden Vista, skyddad av vattnet och den stora barriären från mudona, som fortfarande finns därute. Hon bor tillsammans med sin mamma Mary i fyren, och har ansvaret för att oskadliggöra de mudon som flyter upp vid högvatten. Dessa mudon är dock vattenskadade, uppsvällda och långsamma, och de ser inte det minsta mänskliga ut, så det är inte särskilt svårt att ta hand om dem.

Gabry tycker om den skyddade tillvaron i Vista, och blir livrädd vid blotta tanken på vad som finns utanför barriären. Detta trots att hennes mamma är uppväxt i skogen och har kommit till Vista först senare. Gabry är uppväxt med sin mors berättelser om skogen ("De vassa tändernas skog") och med hennes poesi, men är ändå livrädd vid tanken på att bli tvingad att lämna tryggheten i Vista.

En sen kväll lyckas hennes vänner och Catcher, som hon blivit alltmer intresserad av, ändå övertala Gabry att följa med dem över barriären till det gamla nöjesfältet som står övergivet på andra sidan. Den natten slutar i katastrof; en inbrytare lurar i mörkret och lyckas innan ungdomarna har förstått vad som hänt att bita flera av dem! Catcher uppmanar Gabry att fly, och hon lyckas hinna tillbaks över barriären och in till Vista i tid innan milisen kommer och tillfångatar de ungdomar som inte hunnit bli bitna. Catcher hör till dem som lyckats komma undan, men han har fått ett bett, ett bett som dock var så ytligt att han inte borde förvandlas än på några dagar...

De infångade ungdomarna döms till att bli rekryterare, men utan dessas förmåner och möjligheter; en dom som i praktiken innebär döden för dessa ungdomar. Av olika anledningar slutar det hela med att Gabry tvingas lämna Vista och bege sig mot sin mors hemtrakter i de vassa tändernas skog; en resa som hon verkligen fasar för...

De dödas strand (häftad)

Det var ganska länge sedan jag läste De vassa tändernas skog, så det tog ett litet tag innan jag riktigt kom in i De dödas strand och lyckades pussla ihop historian, alla karaktärer, och så vidare. Sedan var det dock inga problem, och den hade även kunnat läsas helt fristående från första boken. Jag gillar Carrie Ryans serie om de oheliga jättemycket, och ser fram emot att läsa den tredje och avslutande delen, som heter Den mörka staden!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: