Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Analfabeten som kunde räkna

Kategori: Humor

Författare: Jonas Jonasson.
ISBN: 9789164222565.
Uppläsare: Björn Granath.

När Nombeko var fem år gammal började hon arbeta med att tömma latriner i det segregerade Sydafrika. Eftersom hon var en ovanligt smart och vetgirig flicka så lärde hon sig snart att räkna (hon började med att räkna latrinhinkar och -tunnor, och fortsatte därifrån).

I en liten stad i Sverige föds två pojkar, lika som bär. Deras föräldrar hade bara räknat med att få ett barn, och hade därmed bara förberett ett namn, så därför fick de båda heta Holger (med smeknamnen Ettan och Tvåan). Eftersom Holger och Holgers pappa på grund av olika omständigheter kommit att hata kungen och allt denne stod för (inklusive skolan och hela samhället) bestämde han att de båda pojkarna skulle turas om att gå i skolan, medan han parallellt skulle undervisa dem om livets väsentligheter i hemmet. Holger och Holgers mamma var inte alls förtjust i detta upplägg, men hon hade ingenting att säga till om, och kunde bara hålla god min.

Efter en lång rad underliga och invecklade omständigheter hamnar Nombeko i Sverige, lär känna Holger och Holger, och får en enorm bomb i sin ägo...

Analfabeten som kunde räkna (ljudbok)

Till en början så tyckte jag att de olika avsnitten om Nombeko och Holger och Holger var osammanhängande, och förstod inte varför Jonas Jonasson envisades med att hålla dessa parallella historier i luften. När de sedan vävdes ihop löpte historien genast lättare, och jag förstod vikten av att bakgrundshistorierna kom med.

Totalt sett så älskade jag Analfabeten som kunde räkna, med alla sina underliga förväxlingar och sammanträffanden; beundrar Jonasson för att han lyckas väva ihop historien på ett så snyggt sätt!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: