Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Journal 64

Kategori: Deckare

Författare: Jussi Adler Olsen.
ISBN: 9789170367373
Serie: Avdelning Q, del 4.
Uppläsare: Stefan Sauk.

Ända fram till 70-talet skickades missanpassade och "besvärliga" kvinnor till Sprogö, där det fanns en stor institution för dessa kvinnor, som ansågs obegåvade, efterblivna och hopplösa. Ett av villkoren för att komma ifrån Särö var att steriliseras...

En av "flickorna på Sprogö" var Nete Hermansen, vars mor dog när hon bara var en liten flicka, och som därför växte upp med sin far och sina bröder. Det enda sociala umgänget förutom dem var kusinerna, som även de var pojkar och män. Uppväxten på gården, omgiven av bara män, kom givetvis att prägla Nete, som blev en mycket rättfram och frispråkig flicka; "ful i mun", tyckte hennes lärarinna. Det ena ledde fram till det andra, Nete hamnade i fosterhem innan färden gick till Sprogö, där livet var ett rent helvete...

En av de personer som fanns i bakgrunden och ryckte i trådarna redan innan Nete kom till Sprogö fortsätter att förfölja henne genom hela livet, till och med när hon studerar på universitetet, och får ett fint arbete där hon träffar sin blivande make. Till och med då fortsätter denna person, som Nete kallar Djävulen själv, att påverka hennes liv i negativ riktning, men Nete bestämmer sig för att själv ta ansvar för sitt liv!

Journal 64 (mp3-bok)

Journal 64 är nog, i mitt tycke, den hittills allra bästa av Jussi Adler Olsens böcker om Carl Mörck och hans kollegor på avdelning Q; den innehåller det mesta, och som vanligt knyts flera olika perspektiv ihop på ett elegant sätt!

Journal 64 handlar om maktmissbruk, om dem som tar sig rätten att avgöra vem som är en fullvärdig medlem av vårt samhälle, och inte skyr några medel alls när det gäller att eliminera "andra klassens medborgare", såväl genom oönskade aborter som steriliseringar utan att den drabbade informerats eller gett sitt samtycke som genom regelrätta mord; en mycket spännande och engagerande historia, och tyvärr så finns ju dessa människor i vårt samhälle, även om de förhoppningsvis inte drar det hela till sin spets på samma sätt som karaktärerna i boken gör...

Kommentarer

  • Jennah säger:

    Både den här och Flaskpost från P fick jag hem från bokklubben för ganska länge sen. Är ganska sugen på att läsa flaskposten :)

    Svar: Tycker absolut att du ska läsa dem; de är riktigt spännande och välskrivna! Det är inga problem att läsa dem fristående, men som vanligt får en en särskild relation till romanfigurerna när en läser hela serien, från början..:)
    Bokälskaren

    2013-05-28 | 09:12:39
    Bloggadress: http://bokkatten.blogg.se
  • Jennah säger:

    Sv: Oj, jag fattade aldrig att det var en serie, haha, vi får väl se var jag börjar men lästa blir dom så småningom i alla fall! Jag ska plocka upp dom några snäpp högre i läsa-högen...

    Svar: Jo, men det är ju som vanligt när det gäller deckare; en kan läsa dem fristående, men det blir lite roligare och en hänger med bättre i de inbördes relationerna om en läser från början. Kan tipsa om att lyssna på de första via Storytel; Stefan Sauk läser in dem på ett fantastiskt sätt!
    Bokälskaren

    2013-05-28 | 13:16:40
    Bloggadress: http://bokkatten.blogg.se
  • [Anna] säger:

    Åh vad bra att du verkligen gillade den, jag har den oläst ännu men fick nyss hem den! Så hoppas hitta lite tid att läsa den SNART!

    2013-05-30 | 10:26:03
    Bloggadress: http://bokraden.blogspot.com

Kommentera inlägget här: