Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Mercurium

Kategori: Deckare

Författare: Ann Rosman
ISBN: 9789173518758
Serie: Karin Adler del 4
Uppläsare: Mirja Turestedt

I början av 1800-talet inträffar de händelser som mynnar ut i att adelsdamen Metta Fock döms att sitta på Carlstens fästning på så kallad bekännelse, som innebär att hon får sitta kvar tills hon erkänner eller dör... Metta Fock var den första och enda kvinna som suttit på Carlsten, och det utan bevis för de påstådda gärningarna samt mycket tvivelsaktiga och rent osanna vittnesmål mot henne. Inte nog med detta fruktansvärda straff; Metta får inte ta emot besök eller ha tillgång till papper och penna. Nål och tråd får hon dock tillgång till, och förtvivlad börjar hon brodera en sista, desperat nådeansökan.

År 2011 hålls en maskerad för den noggrant utvalda men ganska stora skara som bedömts utgöra Sveriges yppersta societet, alla med det gemensamt att kvällens värdinna har en eller flera hållhakar på alla inbjudna gäster. Detta kombinerat med ett utsökt sinne för dramatik och ett stort intresse för att skapa konflikter gör att värdinnan inte är särskilt omtyckt av någon, men hennes unika nätverk och personkännedom gör det till ett måste för de inbjudna att närvara vid firandet av hennes födelsedag, som traditionslenligt är "party of the year", i alla fall i hennes egna ögon. Detta år är dock ingenting som vanligt, och innan kvällen är slut har två av gästerna dött under oklara omständigheter...

Mercurium (mp3-bok)

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas; Ann Rosman övertygar alltmer för varje bok hon skriver, och fortsätter bestämt att klättra på stegen, mot titeln som Sveriges deckarförfattarinna!

Det blir aldrig långsamt eller tråkigt, utan spänningen hålls hela tiden uppe i de parallella historierna. Personligen är jag inte i vanliga fall särskilt förtjust i historiska romaner, men Rosman väver på ett perfekt sätt ihop dåtid och nutid! Jag gillar också efterorden, där Rosman förtydligar och fördjupar historian ytterligare. Ett extra plus för den underbara sången i slutet; härligt att piffa upp ljudboken lite extra!



Mirja Turestedt är en bra uppläsare, men det finns två saker som genomgående irriterar mig;
1. Att hon boken igenom uttalar ordet friHerrinnan som frierinnan, det vill säga som någon form av kvinnlig variant av friare.
2. Att hon vid de allra flesta tillfällen uttalar Maud som mård, vilket blir en ganska stor skillnad i innebörd...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: