Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Att läsa sig runt jorden

Kategori: Allt och inget

Författaren Anne Morgan betraktade sin bokhylla, och insåg att den nästan enbart innehöll amerikanska och engelska böcker, och att det knappt ens fanns några böcker översatta från originalspråken i hyllan; hon läste helt enkelt nästan bara inhemsk litteratur. Detta fick Morgan att fundera över om hon inte gick miste om en massa fantastisk litteratur, av den enkla anledningen att författaren kom från ett annat land och/eller en annan världsdel än hon själv!

Denna insikt fick Morgan att bestämma sig för att under kommande år läsa sig runt jorden; hon skulle läsa minst en bok av en författare från varje medlemsland i FN, samt Taiwan, som tidigare varit medlem. Detta skulle innebära totalt 196 böcker, så hon skulle få hålla ett hyfsat lästempo, och hon insåg att det skulle vara svårt att få tag på böcker från flera av länderna. Dessutom insåg Morgan under sin resa att det finns många länder som saknar traditionen att skriva ner sina berättelser, där de istället lever vidare från mun till mun.

Här kan du läsa mer om vad Anne Morgan upptäckte på sin läsresa runt jorden!

(Photo: Darren Russell)

Detta låter onekligen som en roligare läsutmaning än att ta sig an Nobelpristagarna, eller vad tycker du?

Kommentarer

  • Sara Pepparkaka säger:

    Tack för länken! Det är just det här jag också försöker göra. Men mer som långtidsprojekt, då!

    Svar: Ja, det känns som att ett år är lite tajt om tid för ett sådant projekt... Ska definitivt också ge mig på detta, men det får nog bli med början nästa år! Än så länge är det lite mer allmänna projektet att försöka bredda mitt läsande, och läsa ur olika genrer samt böcker och författare som jag aldrig tidigare hört talas om.
    Bokälskaren

    2013-07-18 | 22:27:57
    Bloggadress: http://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/

Kommentera inlägget här: