Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Kvinnan i rummet

Kategori: Deckare

Författare: Jussi Adler Olsen.
ISBN: 9789170367304
Serie: Avdelning Q, del 1/7.
Uppläsare: Stefan Sauk.

Carl Mörck skall åter börja arbeta efter en sjukskrivning på grund av en "arbetsplatsolycka" där hans två kollegor blev skjutna; Ancker dog och Hardy är förlamad från bröstet och ner. Själv klarade sig Mörck i princip utan fysiska skador, men psykiskt har det inträffade satt desto djupare spår...

Då Mörck anses vara något instabil och väldigt svår att samarbeta med sätts han som ansvarig för en helt ny avdelning; avdelning Q, som ska utreda gamla så kallade "Cold cases". Lokalpolisen har fått en stor budget för avdelningen, en budget av vilken de i verkligheten lägger minimalt på avdelning Q och desto mer på resten av verksamheten; något som Mörck lyckas lista ut, och använda till sin fördel. Till en början är det tänkt att han ska vara ensam på avdelningen, men ganska snart får han till sin hjälp den lagom förvirrade men mycket gladlynte syriern Assad, vars uppgift på papperet är att städa, koka kaffe och andra grundläggande nödvändigheter. Eftersom Assad är oerhört effektiv, och hans högsta önskan dessutom är att själv bli polis, så får han snart assistera Mörck även i polisarbetet.

Avdelning Q:s första fall blir den unga och mycket omtyckta politikern Merete Lyngaards försvinnande. Till en början tycks det inte finnas ett enda spår som skulle kunna leda till vad som egentligen hände henne, men Mörck och Assad lyckas sakta men säkert nysta upp den invecklade historien...

Kvinnan i rummet (mp3-bok)
 
Jag hade aldrig tidigare läst någonting av Jussi Adler Olsen innan jag fick Fasanjägarna, som är andra delen i serien om Carl Mörck och avdelning Q, genom den pocketcirkel jag är med i. Det verkade vara den typ av serier jag gillar, så givetvis var jag tvungen att läsa/lyssna på första delen först!
 
Kvinnan i rummet är en väldigt spännande deckare, om en traumatiserad och ganska trött poliskommissarie som paras ihop med en gladlynt och trevlig syrier, för att starta en avdelning för nedlagda gamla fall. Läsaren får följa både Mörck och Assad i jakten på sanningen om vad som egentligen hände Merete Lyngaard, och vi får även följa Merete själv, och veta hennes perspektiv på det inträffade. De olika perspektiven vävs ihop på ett snyggt sätt; något som annars inte alltid är så självklart, och Adler Olsen får ihop historien på ett såväl spännande som överraskande sätt!

Stefan Sauk som uppläsare är minst lika duktig som han är som skådespelare, och han passar perfekt inom denna genre!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: