Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Nobelpriset i litteratur 2012

Kategori: Allt och inget

När årets nobelpris i litteratur skulle tillkännages så höll jag tummarna för Haruki Murakami; det kändes som att det var hans tur i år. Det visade sig dock att så inte var fallet, istället gick priset till kinesiske Mo Yan, och motiveringen löd:  ”Som med hallucinatorisk realism förenar historia, saga och samtid”
 
Uppenbarligen är unik ordet som bäst beskriver Yan; – "Han ger oss unika inblickar i en unik miljö på ett unikt sätt", säger Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.
 
Av Yans böcker finns Det röda fältet, Vitlöksballaderna samt Ximen Nao och hans sju liv översatta till svenska av Anna Gustafsson Chen. De har alla har utgivits av Tranan förlag.
 
Mo Yan är född 1955 och uppvuxen i Gaomi i Shandongprovinsen i nordöstra Kina. Hans föräldrar var lantbrukare, och  under kulturrevolutionen i Kina slutade han skolan för att börja arbeta, först inom jordbruket och sedan på fabrik. År 1976 gick Yan in i Folkets befrielsearmé, det var under tiden där som han började skriva. Yan beskrivs i en profil av nyhetsbyrån AFP som skicklig på att undvika problem med Kinas makthavare, trots ofta politiska teman skrivna med misslyckade landreformer under 1950-talet och kulturrevolutionens galenskaper som bakgrund.
 

Kommentarer

  • Peter Nolinge säger:

    Hej
    Här är min första bok som kom i går.
    http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9186839306
    Hälsningar:Peter Nolinge

    Svar: Låter mycket spännande och intressant! Kommer absolut att läsa den!
    Bokälskaren

    2012-10-13 | 11:40:11

Kommentera inlägget här: