Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

De utvalda: Tankeläsaren

Kategori: Fantasy

Författare: Kristin Cashore.
ISBN: 978-91-7503-097-5.
Serie: De utvalda, del 1.
 
Handlingen utspelar sig i de sju kungadömena, där det då och då föds en särling; ett barn vars ögon skiftar färg, som tecken på att barnet har en särskild gåva. Vissa är särskilt bra på att slåss, andra jagar, läser, hjular eller kan läsa tankar. När ett barn visar sig vara särling så blir det automatiskt kungens "ägodel", för honom att utnyttja som han vill för sina syften.

Katsa har stridandets gåva, och sänds landet runt för att utföra kungens order; det handlar om skulder som ska drivas in, stölder som ska bestraffas, eller bara någon som har genat över kungens mark eller tittat på honom på ett ohyfsat sätt. Detta "ämbete" berör Katsa och hennes "vapendragare" alltmer illa, och de har startat ett råd som verkar i det godas tjänst. Rådet har blivit alltmer populärt, och deras kontakter förgrenar sig alltmer över de sju kungadömena.
 
I samband med ett av rådets uppdrag träffar Katsa på en märklig främling, en främling som nästan är lika bra på stridskonst som Katsa själv...
 
De utvalda : tankeläsaren (pocket)
 
Jag fick ju del 2 i serien om De utvalda; Monstrets dotter som recensionsexemplar från Bokförlaget Semic, och gillade den mycket. Även om delarna är fristående så känner jag nu efter att ha läst Tankeläsaren att vissa delar faller på plats, och att det nog är lättare att komma in i Monstrets dotter om man först har läst den första delen. Det är ju en helt ny värld som breder ut sig, med nya regler och nya invånare.
 
Den tredje och avslutande boken om De utvalda heter på engelska Bitterblue, och utspelar sig åtta år efter Tankeläsaren. Jag tror och hoppas att den knyter ihop de båda föregående delarna, så att man får ihop helheten. Än så länge finns den bara utgiven på engelska, och jag vet inte riktigt när den kommer ut på svenska - Någon annan som vet?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: