Bokälskaren

Du ser mig oftast djupt försjunken i en bok...

Svinhugg

Kategori: Roman

Författare: Marianne Cederwall.

I ett gammalt kapell sitter två kvinnor och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära mirjam, läkaren som nyligen återvänt till Gotland efter många års frånvaro och hennes väninna och raka motsats, Hervor. Livet har inte farit varsamt fram med Mirjam, och nu har hon beslutat sig för att ge igen. Beväpnad med Hervors hemliga dekokter, tankekraft och lite annan kvinnlig list sätter hon äntligen sina hämdplaner i verket.

Det blir en dramatisk sommar i Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum. Dödsfallen tycks ha naturliga förklaringar, men har de verkligen det?

Svinhugg

Uppsala nya tidning beskriver Svinhugg som "en slags 'Thelma och Louise' på gotländska", och det är mitt i prick. Huvudpersonerna är två lite luggslitna figurer med mycket jävlar anamma och humor. Den lappländska Hervor är en spågumma som inte spottar i glaset och svär som en borstbindare- ytligt sett är hon Mirjams raka motsats. Mirjam som är läkare och dotter till en präst och uppvuxen med att spådomar, förbannelser och dekokter är irrläror som man inte ska befatta sig med. De har dock funnit varandra, och är som ler och långhalm!