Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Kramens dag

Kategori: Aktuellt

❤️STOR KRAM TILL ALLA ❤️

Idag är det kramens dag. 
Forskare har hittat flera hälsofördelar med att krama varandra
1. Vi blir gladare
När vi kramar någon vi tycker om under en längre tid frigörs dopamin och serotonin, som helt enkelt gör oss lite lyckligare och mer motiverade än innan.

2. Vi kommer närmare varandra
Visst, dels fysiskt, men också emotionellt. När vi kramas eller håller handen frigörs oxytocin, som gör att vi känner ömhet och tillit för andra människor. Forskare beskriver oxytocin som grundbulten i alla våra nära relationer.

3. Vi stressar ner
När du kramar om någon skickar huden lugnande signaler till hjärnan som sänker nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket gör att du har lättare att klara av stressiga situationer. Även musklerna kan slappna av av en ordentlig kram.

4. Kramar håller oss friska
I alla fall enligt den här studien som såg att folk som fick fler kramar och kände större socialt stöd från sin omgivning hade lättare att bekämpa förkylningsvirus. Det kan ha att göra med att immunförsvaret fungerar bättre när kortisolnivåerna sjunker.

5. Hjärtat mår bättre
Kramar och fysisk kontakt med någon som står en nära har kopplats ihop med en lugnare hjärtrytm, som i sin tur sänker blodtrycket och minskar risken för hjärtsjukdomar.

6. Vi blir mindre rädda
Det finns en anledning till varför vi hade kramdjur som barn. Forskare har märkt att om vi håller om någon – eller något – så blir vi mindre nojiga över livets stora frågor.

7. Vi mår bra – hela livet
Oavsett ålder så behöver vi kramar! Forskning visar att barn som blir kramade ofta har lättare att lära sig, och blir tryggare vuxna. Och för äldre, som i större utsträckning lever ensamma, är det ännu viktigare med kramar och närhet för att hålla sig vid god hälsa… och självklart får vi inte glömma att kramar är ett alldeles förträffligt sätt att visa att vi tycker om någon på. 

Så vem behöver du krama i dag?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: