Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Flickor som tränar, växer och ska bli snygga behöver kött..?

Kategori: Aktuellt

Som uppvuxen i en lantbruksfamilj så tycker jag att det är väldigt synd att Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har gjort bort sig på så många sätt genom den här aktionen.

Det handlar alltså om att Nyköpings kommun har beslutat att införa så kallad "köttfri onsdag", och alltså en dag i veckan servera ett vegetariskt alternativ till kött. LRF's lokalförening bemötte detta genom att ställa sig utanför en av kommunens skolor och servera hamburgare, och motiveringen till detta var  bland annat att
"Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt."

Givetvis har detta skapat stor debatt, och jag kan definitivt hålla med kritikerna som påpekar att detta rör sig om ett enda av veckans totalt 21 måltider. Det finns ingen som behöver äta kött till varenda måltid, och ingen utvecklar järnbrist av att äta ett vegetariskt alternativ till en enda måltid. Jag vill också lyfta fram det förslag som går ut på att kommunen genom att presentera en eller rent av flera (!) vegetariska dagar i veckan så kan kvaliteten höjas på de livsmedel som serveras, såväl de vegetariska som köttet. Kommunen får på så vis råd att köpa in närproducerade svenska livsmedel till hög kvalitet och det tjänar alla på, inte minst LRF!

Enligt LRF får kossor onödigt mycket kritik. Foto: Wikimedia.

LRF's riksförbund har inte direkt stöttat ovanstående aktion, men jag har hittills inte heller sett att de har tagit avstånd från den..:/

Kommentarer

  • Carro säger:

    Heja vegetariska alternativ!

    2014-02-05 | 11:17:15
    Bloggadress: http://romeoandjuliet.blogg.se
  • Alina säger:

    man får göra som man vill såklart! =)
    godnatt fina!

    Svar: Jajamen, själv äter jag kött men kan absolut förstå dem som inte gör det och kan inte se att någon skulle behöva äta kött vid varje måltid eller ens varje dag.
    Maritha

    2014-02-06 | 21:48:39
    Bloggadress: http://torstenz.blogg.se

Kommentera inlägget här: