Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vårdgarantin...

Kategori: Sjukvård

Sedan 2010 har den så kallade vårdgarantin varit en lag. Detta innebär att du som patient har rätten att få vård inom en rimlig tid; bland annat ska du kunna komma i kontakt med primärvården den dag du söker, och om du behöver träffa en läkare så ska du få göra det inom fem dagar. Om besöket hos allmänläkaren resulterar i att du behöver träffa någon form av specialistläkare så ka du få en tid hos denne inom 30 dagar, och om denne i sin tur konstaterar att du behöver någon form av behandling eller operativ åtgärd så skall det inte dröja mer än 90 dagar.

Det är ju alldeles utmärkt, och låter i mina öron som rimliga väntetider. Problemet kommer om du av någon anledning inte kan/får remitteras vidare till någon privat och/eller alltför specialiserad klinik. Jag har exempelvis ett medfött hjärtfel, som föranleder att jag inte får remitteras vidare någon annanstans för undersökning och operation av min rygg. Eftersom ortopedköerna på Sahlgrenska är helt absurda så innebär det i mitt fall en väntetid på närmare ett år, och då ska vi ha i minnet att jag hade varit akut försämrad avséende ryggen i ett drygt år innan jag kom till ryggortopeden på hemsjukhuset!

Efter många samtal med olika instanser så fick jag till slut kontakt med en mycket trevlig och hjälpsam man på Vårdgarantikansliet i Västra Götalandsregionen. Han har hjälpt mig med kontakter med de övriga universitetssjukhusen i landet, för att se om de kanske kan ha möjlighet att ta emot mig någon annanstans. I fredags ringde han upp mig, han hade då fått svar från Linköping och Malmö, men ingen av dem hade möjlighet att ta emot mig.Vi väntar fortfarande besked från Örebro, och min kontakt på vårdgarantikansliet har dessutom planerat in ett möte med klinikchefen på ortopedkliniken, SU. Det händer alltså saker, och jag hoppas att detta innebär att jag i alla fall inte kommer att behöva vänta ända fram till jul; det känns som att jag blir allt sämre och får mer ont ju längre tiden går!



Det jag går här och funderar över är vad som egentligen händer när sjukhuset/regionen inte kan hålla vårdgarantin? Händer det någonting alls, mer än att de konstaterar att de inte lyckats?
Jag tycker att jag som patient borde kunna få någon form av ersättning för den extra tid jag måste gå och vänta, men jag antar att det inte ens finns på kartan..:/

Kommentarer

  • Abdi Roble säger:

    Hej Martina!
    Jag har funnit en bild på nätet och undrar om det är och om jag använder det bilden till omslag.
    det är röntgenbilden som tar sig i ryggen.
    Jag skulle uppskatta om det är och att använda den bilden.
    Jag är villig att betala för mig om det skulle vara så att det är lösningen på det.

    Mvh
    Abdi Roble

    2016-02-15 | 14:11:12

Kommentera inlägget här: