Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Kvinnor, idrott och (nät)hat

Kategori: Aktuellt

Stora idrottsprestationer har väl i alla tider gett upphov till gemene mans (och kvinnas) stolthet och beundran; jag kommer exempelvis inte att glömma det svenska fotbollslandslagets prestation i VM 1994, och det tror jag inte att någon hyfsat fotbollsintresserad svensk gör...



Tjejfotbollen får däremot utstå mycket spott och spe, och räknas inte som "riktig" fotboll. Efter landslagets inledande EM-match såg det ut så här i sociala medier:



Men hur ser det ut egentligen, rent resultatmässigt?
- Denna bild talar sitt tydliga språk...







Kanske är det bara damfotbollen som råkar ut för detta, kanske är det faktiskt så att tjejer helt enkelt inte kan spela fotboll, och att de enda som försöker är homosexuella?

Nej, riktigt så enkelt kan en tyvärr ganska fort konstatera att det inte är...

När Rafael Nadal i september 2010 vann US open, efter att i flera år varit rankad som den evige tvåan, så var vi nog många som tyckte att det var en mycket välförtjänt vinst, och såvitt jag minns så nämndes inte ett ord om Nadals utséende och/eller kroppsbyggnad?

File:Nadal Australian Open 2009 5.jpg

När Marion Bartoli nyligen vann Wimbledon så var tongångarna lite andra....
I sociala medier debatterades det häftigt huruvida Bartoli inte var för ful och oattraktiv för att få vinna, ja egentligen för att överhuvud taget få delta i tävlingen; för inte handlar Wimbledon om att faktiskt vara grymt duktig på det en sysslar med - eller..?

image

image

... och så vidare, och så vidare..:(
När till och med BBC:s kommentator John Inverdale påpekar att Bartoli "never going to be a looker" var hennes svar att "It doesn’t matter, honestly. I am not blonde, yes. That is a fact. Have I dreamt about having a model contract? No. I’m sorry. But have I dreamed about winning Wimbledon? Absolutely, yes."

- Och där har vi svaret på varför Bartoli förtjänar att vara Wimbledonvinnare - förutom att hon är grym på tennis, förstås!

image

Läs mer om hur Bartoli blivit behandlad efter sin vinst här.


Vart kommer detta hat ifrån?
Hur kommer det sig att idrottande män "bara" behöver vara bra på sin sport, medan kvinnor dessutom måste vara snygga medan de utövar den?
När kom kvinnors utséende före deras prestationer, eller har det alltid varit så, och i så fall varför?
Varför måste kvinnor alltid i första hand bedömas utifrån sitt utséende, och först därefter utifrån huruvida de faktiskt har något att säga eller kan prestera, och dessutom på idrottsplanen?

Vad tror du om fenomenet kvinnor och idrott, går det att härleda till hur kvinnor generellt betraktas i samhället, eller är det ett helt fristående fenomen?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: