Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

VFU i skolhälsovården

Kategori: Studier

Idag gjorde jag min första VFU (verksamhetsförlagd utbildning = praktik) -dag i skolhälsovården, med en skolsköterska. Det var dags för årskurs sex att ta sin vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund, så det var något jag känner igen från mitt ordinarie arbete; även om vi inte har jättemycket vaccinationer (det är mestadels infektionsmottagningen som tar handd om det) så gör vi det ju emellanåt, till exempel inneliggande patienter som börjar tillfriskna och får influensavaccination innan de blir utskrivna, eller vårdpersonal som råkat ut för en stickskada vaccinerar vi mot Hepatit.

Att det var ett moment jag kan gjorde att jag ändå kände mig ganska "hemma", även om lokalerna och patientgruppen var helt nya och främmande för mig. Jag måste säga att barnen var förvånansvärt duktiga när de skulle få sin spruta! De flesta var ju så klart pirriga innan, och några stycken var riktigt rädda, men det gick jättebra och de var verkligen tappra!

Imorgon är det hälsosamtal med sexåringar som står på VFU-schemat; spännande!


- Kan man bli annat än glad i en sådan här miljö?? Stämningen på skolan verkar vara väldigt god; man arbetar mycket förebyggande mot mobbing och kränkande särbehandling, och verkar lyckas alldeles utmärkt med det!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: