Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

VFU i skolhälsovården

Kategori: Studier Specialistsjuksköterska Barn och Ungdom

Denna vecka är det tre dagars VFU (verksamhetsförlagd utbildning) i skolhälsovården, och nästa vecka är det BVC som gäller (förutom det vanliga jobbet, då).

På förmiddagen hade vi gruppsamtal med flickorna i årskurs fem, om puberteten och menstruation. Jag måste säga att jag blev förvånad och mycket positivt överraskad över hur pratsamma och öppna de var om detta ämne, som ofta kan upplevas lite pinsamt (trots att det är helt naturligt)! Inte särskilt mycket fniss och viskande, och de diskuterade ivrigt kring de olika ämnena vi tog upp.

Vill också passa på att rekommendera sidan Frågachans.nu till alla ungdomar och föräldrar; här finns mycket bra information, skrivet på ett bra sätt!


På eftermiddagen var det dags för EHT (elevhälsoteam); ett samverkansmöte kring elever i behov av särskilt stöd, där pedagogerna/lärarna har möjlighet att diskutera svåra situationer, elever i behov av särskilt stöd och vid behov få hjälp med åtgärdsplaner och individuell planering för dessa barn/elever. På dessa möten medverkar rektor, specialpedagog, kurator och (ibland) skolpsykologen förutom skolsköterskan, och de olika pedagogerna/lärarna får komma och berätta om situationen och får den samlade kompetensen och de olika professionernas synpunkter och tankar kring situationen.

Efter mötet, som av förklarliga skäl drog ut en aning på tiden, var jag tvungen att rusa iväg för att hinna ta Zlatan till veterinären i tid.

Sammanfattningsvis så har det varit en mycket bra och lärorik dag!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: