Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

En sjukvård i kris

Kategori: Aktuellt

Det är bara att konstatera att stora delar av sjukvården i Sverige befinner sig i stor kris.

Man kan säga att det började med att sjuksköterskestudenterna gick ut hårt inför förra sommaren, och krävde en månadslön på minst 24000 kronor. Detta kan sättas i perspektiv med till att när jag var färdig sjuksköterska, år 2002, så var ingångslönen på Skaraborgs sjukhus 16000 kronor i månaden, men jag fick 16200, för jag hade arbetat som undersköterska i 10 år... Efter snart 11 års erfarenhet som sjuksköterska inom akutsjukvården, och ytterligare studier i form av bland annat en specialisering och magisterexamen med inriktning mot infektionssjukvård och vårdhygien så har min lön kommit upp strax över de 24000 kronor/månad som de nyutbildade sjuksköterskorna kräver... Missförstå mig rätt; jag tycker absolut att de nya sjuksköterskorna ska fortsätta sin kamp, för de är värda sina löneanspråk, men det finns mycket att göra med lönerna hos oss "gamla" sjuksköterskor också.

För en dryg vecka sedan uppmärksammades att 34 (!) specialistsjuksköterskor på barnintensiven i Lund sagt upp sig, på grund av den oerhört dåliga personalpolitik som bedrivs vid barnkliniken på Skånes universitetssjukhus.

För några dagar sedan konstaterades sedan att det är kris på akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset; patienter ligger i korridorerna, och man röjer ur förråd för att få plats med fler, på grund av att man saknar tillräckligt många vårdplatser för att ta emot de sjuka patienterna! Chefsläkaren säger att sjukhuset i dag har mindre marginaler än man skulle önska när det gäller antalet vårdplatser. I botten finns en brist på sjuksköterskor och när trycket ökar, som det nu gör, blir läget fortare kritiskt. En bidragande orsak är att infektionssäsongen är på väg uppåt med mag- och tarmsjukdomar samt olika typer av influensa.

Idag läser jag att krisen (även officiellt) har nått Skaraborgs sjukhus; upp till fem av totalt tio urologer kan komma att säga upp sig, mot bakgrund av vad som sägs vara en djup förtroendekris mot sjukhusets ledning och föreslagen ny chef på urologkliniken.

Konstaterar att det är på tiden att något händer i sjukvården, men hade önskat att inga patienter skulle ha behövt bli drabbade! Det verkar som att bollen är satt i rullning; ska bli spännande att se vad detta för med sig...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: