Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Strejkvarsel

Kategori: Aktuellt

Ingen har väl lyckats undgå att Kommunal varslar om blockad och strejk inom kommuner, landsting och Pactaföretag (vad nu det är?). Om arbetsgivarna inte går med på fackförbundets krav under dagen så inleds strejken imorgon, och berör 8971 anställda. Kommunal kräver att de anställda får får en löneökning på 1740 kr på tre år, något som jag inte på något vis tycker är en orimlig summa.

Jag tycker att Kommunal denna gång har tänkt till riktigt ordentligt, och tagit ut alla de befattningar som i vardagen får alldeles för lite uppskattning för sitt arbete, men vars insatser kommer att märkas tydligt den dag de inte finns där. Exempel på detta är lokalvårdare, utdelare av internpost, bemanningspersonal, vaktmästare, kockar och kokerskor och många fler. Man har även gått ut och bett om lojalitet gentemot dem som strejkar; exempelvis skal vi sjuksköterskor göra vårt arbete och våra arbetsuppgifter som vanligt, och inte täcka upp för eventuella strejkande arbetskamrater genom att utföra deras arbetsuppgifter också; det ska märkas och kännas att de är borta!

Detta har bland annat fått till följd att ett stort antal kommuner har gått ut och sagt att barnen inte kommer att få någon mat i skolan, utan föräldrarna måste skicka med sina barn mat för dagen. Detta har givetvis utlöst ramaskri i föräldraleden; det blir ju ett stort merjobb att stå och laga mat som barnen kan ta med sig till skolan. Tyvärr har jag inte sett att någon uppmärksammat det tyvärr inte försumliga antal barn som lever enbart på skolmaten, och av olika anledningar inte får någon fullgod mat i hemmet; hur ska det gå för dessa redan utsatta barn, och strejken blir långvarig? Kommunal uppmanar alla föräldrar att kräva att barnen får sin skolmat; det är en skyldighet kommunen har, och som alla betalar för varje månad, via skattesedeln.

Jag har även hört att några kommuner helt stänger dagis och skolor, för utan lokalvårdare och tvätt blir det ingen hygiensik arbetsmiljö för barnen; dessa kommuner ska ha en stor eloge!



Update 130429: Strejkvarslet är nu avblåst, efter att arbetsgivarna och Kommunal kommit överens om att minimera antalet "obetalda håltimmar"/delade turer, en löneförhöjning på minst 1700 kronor över tre år, ökad OB-ersättning samt förbättringar för timanställda och (blivande) föräldrar. Låter som en mycket bra deal tycker jag, och Kommunal säger sig vara nöjda.

Kommentarer

  • Malka säger:

    Vi var lite oroliga för hur strejken skulle drabba oss, men vi hittade en alternativ lösning som dock inte är att rekommendera. Jag insjuknade i calici (importerad direkt från jobbet) så nu får vi stanna hemma.

    Svar: Hehe, ja det är ju också ett sätt att lösa det hela; tror inte att det är så många som anammar den, dock..;) Hoppas att du snart kryar på dig!
    Maritha

    2013-04-28 | 17:57:57
    Bloggadress: http://boksmurfen.blogspot.se
  • Malin säger:

    Hörde att om det blivit strejk så dom som inte var med i kommunal fick inte betalt om dom gick ut i strejk o om dom stanna kvar på jobbet var dom svikare....fan vilket dilemma!! lite skönt att det inte blev strejk i det fallet...

    Svar: Ja, det är inte något lätt beslut; de allra flesta behöver ju pengarna..:/ Skönt att parterna kom överens utan strejk!
    Maritha

    2013-05-01 | 10:03:55

Kommentera inlägget här: