Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vårdpersonal och besparingar?!

Kategori: Debatt

Läser i Vårdfokus att Skaraborgs sjukhus (SkaS) har en "alldeles för hög andel sjuksköterskor" i förhållande till löneutvecklingen (för vi har ju fått sååå feta löneförhöjningar; är glad att jag kommer över studenternas önskade minimilön...) och utifrån personalfördelningen. Tydligen är vi 60% sjuksköterskor och 40% undersköterskor på SkaS, och man har utifrån det gjort beräkningarna att om andelen sjuksköterskor minskas till 55% och undersköterskorna ökas till 45% så sparas 15 miljoner. Om sjuksköterskorna minskas till 40% sparar man 27 miljoner. Efter denna uträkning nämns i förbigående att "även läkarbemanningen kommer att ses över"...
 
 Helt uppenbart är det någonting som vår sjukhusledning har missat; de olika yrkeskategorierna inom vården är inte fritt utbytbara mot varandra; vi har olika utbildning, olika kunskaper och helt olika arbetsuppgifter samt ansvarsfördelning. - Det är inte "bara" att byta ut en sjuksköterska mot en undersköterska, läkare eller för den delen servicepersonal!

Apropå de senare så hoppas jag innerligt att experimentet med att all förrådsbeställning och -översyn ska skötas av servicepersonal kommer att fungera som smort; verksamheten har inte råd att stå utan handskar, sprutor eller förkläden en lördagskväll, bara för att "någon" tycker att det borde räcka med mindre!
Tanken är god, men det kan vara svårt för någon utan kunskap om verksamheten att ta hem rätt antal varor i rätt tid; det fungerar inte så att man helt plötsligt kan sticka utan handskar eller strunta i att ge patienterna sina läkemedel, på grund av att det tagit slut (något som tyvärr redan är verklighet, i och med de så kallade "Vårdnära lagren"...)! 
 
Ser med ännu större spänning än tidigare fram emot hösten på SkaS...

Kommentarer

  • Jennie säger:

    Det är faktiskt bedrövligt hur folk (politiker, chefer) tror att verksamheten skall kunna fungera lika bra till ett lägre pris men med mycket lägre kompetens (även privata företag) . Jag tror verkligen att man skjuter sig själv i foten till slut. Lägre kompetens och färre personal gör att vårdbehovet ökar och kostar ännu mer pengar i slutänden. Om det krävs att vi betalar mer i skatt för att få det att gå runt gör jag hellre det än att läsa alla dessa besparingsartiklar i tidningarna varje dag.
    Dock blir jag också irriterad över alla människor som inte fattar att allt kostar till slut någonstans även om det råkar vara gratis för dem just nu. Folk med frikort som vill hämta läkemedel i onödan bara för att det är "gratis" vilket kostar landstinget en massa pengar som kunde gå till fler tjänster eller löneökningar för de som förtjänar det. De vill jag lite grann ta i örat =). Spårade lite från diskussionsämnet men du förstår vad jag menar =)

    Svar: Jag kan bara hålla med. Är kanske lite svartsynt just nu, men det känns som om allt är på väg att barka åt pipsvängen..:/ Hoppas dock att det på något vis balanseras upp innan dess! Kram!
    Maritha

    2012-09-24 | 23:54:54

Kommentera inlägget här: