Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Internationella suicidpreventionsdagen

Kategori: Aktuellt

Idag uppmärksammar vi den internationella suicidpreventionsdagen.
Suicidbenägenhet är ett stort globalt folkhälsoproblem; i Sverige tar en person sitt liv var sjätte timma; fyra gånger så många personer dör på grund av självmord än i trafiken! Suicid är den vanligaste dödsorsaken för svenska män i åldrarna 15-44 år. För svenska kvinnor i samma åldersgrupp är det den näst vanligaste dödsorsaken efter tumörer.

Suicidalitet har sedan lång tid tillbaka varit starkt förknippat med både skam och tabun. Fram till år 1864 var det enligt svensk lag straffbart att försöka ta sitt liv. Först år 1908 upphörde de kyrkliga restriktionerna som bland annat reglerade att personer som dött i suicid inte fick begravas på krykogården. Även om dessa sanktioner inte längre finns är suicid fortfarande omgärdat av tabun, myter och skam.
Jag och många med mig tycker att det är hög tid att vi öppnar upp för att tala om dåligt psykiskt mående och livsleda/dödsönskan!

Stöd livet! 

Suicidprevention i Väst arbetar för att öka kunskapen om hur man kan förebygga självmord och självmordsförsök. Målet är att samla goda krafter för att utveckla en aktiv suicidprevention. Ingen ska behöva ta livet av sig som en sista utväg. 

Stöd livet på 90-konto: 90 01 68 - 6

Kommentarer


Kommentera inlägget här: