Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Hemlöshet och socialtjänsten

Kategori: Debatt

Med jämna mellanrum har vi patienter som av olika anledningar inte har någon fast bostad. Eftersom vi är ganska godhjärtade på min arbetsplats så vill vi inte gärna skriva ut någon från sjukhuset utan att bostadsfrågan är löst, men det är verkligen inte det lättaste! Jag förvånas över att jag varje gång blir lika förvånad över vilket moment 22 det är för en hemlös att få hjälp från kommun och/eller socialtjänst att skaffa någon form av boende. Det kan väl kanppast vara en överraskning för någon att den som är hemlös ofta har svårt med sociala kontakter, kanske psykiska besvär och/eller missbruk (hade de inte sådana problem innan de blev hemlösa så kommer det garanterat efteråt), och att de för det allra mesta inte har något arbete eller annan stadig inkomst. På grund av det här med arbete/inkomst så är de ofta dessutom skuldsatta, och kanske till och med finns hos Kronofogden. Detta tycker jag är ganska självklara beståndsdelar i hemlöshetens onda cirkel, men varje gång får man höra från kommunen; "Nej, hen får inte komma till korttiden, eftersom hen inte är skriven i vår kommun!"
-Nej, hen är inte skriven i någon kommun, det är liksom det som är problemet...
Socialtjänsten säger; "Nej, vi kan inte ordna någon bostad, för hen har betalningsanmärkningar och/eller finns hos Kronofogden" -Jaha, hur många hemlösa har ni som kan betala sina räkningar i tid??? Där hamnar vi i det ingenmansland som innebär att vi är de enda som frivilligt tar hand om personen, men det är ju inte precis meningen att man ska bo på en akutavdelning på sjukhuset, och man kan inte skriva sig hos oss, även om det är ganska många som har velat det genom åren, hemlösa eller ej...
 
Så, hur är det nu egentligen, står det inte i lagen att "Kommunen har ansvaret för alla som vistas där..." ?! Jag undrar i alla fall vad 17 de har för ansvarskänsla då!



Läser på Socialstyrelsens hemsida att "Hemlösheten påverkar och påverkas av bostads- och socialpolitik och berör arbetsmarknaden, hälso- och sjukvården och integrationspolitiken. Det är kommunernas ansvar att hemlösa personer i Sverige får det stöd och den hjälp de behöver, men det är inte socialtjänstens uppgift att tillhandahålla bostäder." -Men hur ger man en sjuk och handikappad person det stöd och den hjälp hen behöver utan att hjälpa till med en bostad? Det är ju (särskilt så här års) det absolut grundläggande behovet man har, att ha tak över huvudet. Nej, skämmes, säger jag, och ger kommunerna och Socialtjänsten en feeet bakläxa på detta!


Tyvärr så är det ju inte "bara" myndigheter av olika slag som behandlar den som är hemlös illa; vi vanliga Svenssons är inte mycket bättre vi, läs gärna Sofie Strandbergs krönika, om när hon agerade hemlös i en skattjakt...

Kommentarer

  • Malka säger:

    Jag har alltid undrat varför det är så svårt för de hemlösa att få bostad (tänkte också på lagtexten omatt kommunen har ansvaret). Så fegt av socialtjänsten att skriva så och fly från sitt ansvar. Inte undra på att det ser ut som det gör! Det borde finnas någon sorts rehabboende där de får hjälp med sina problem och får träna på att komma in i samhället igen.

    Svar: Absolut! Jag blir så förbannad varje gång jag tänker på det! Det är ju inte precis så att en massa människor VILL vara hemlösa..:/
    Maritha

    2012-10-27 | 06:19:55
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.com
  • Lars Johansson säger:

    Man skulle vilja se att det fanns en person hos kommunen, som var anställd med just det uppdraget att ansvara för att varje hemlös får ett boende.

    Någonstans i administrationen verkar det som vi tappar något. När en vårdare ansvarar för en patient så är inte uppgiften att vårdinstansen skall spendera x antal timmar med patienten. Ansvaret är att hjälpa till och lösa det problem som gjort patienten till patient.

    Samma sak borde gälla när kommunen ansvarar för hemlösa. Det är inte x antal kronor eller x antal sängar som skall tillhandahållas. Istället är uppgiften att lösa så att den som är hemlös får ett boende.

    Det vore suveränt om kommunen skulle kunna ändra perspektiv på sin uppgift.

    2016-07-17 | 13:26:39
    Bloggadress: http://www.iqbloggen.se/2016/07/17/hemlosa/

Kommentera inlägget här: