Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Herrar och deras kronjuveler...

Kategori: Jobbet

Att pojkar och män ofta är väldigt förtjusta i sina kronjuveler är väl ingen nyhet för någon. När herrarna kommer upp i åldrarna är det ingen förändring. Om de då får svårt att hålla tätt och behöver ha en liten blöja som skydd så är det oräkneliga herrar som har en förmåga att ändå plocka fram "vattenslangen" när de behöver kissa, och följden av det kan ni säkert räkna ut...
 
En förvirrad herre som var på besök hos oss hade gjort just detta, och när "syster" kommer in till honom så frågar hon varför det är så blött överallt (i sängen, på sänggrindar, golvet...), varpå mannen svarar:
- "Det regnar ju ute, så det måste ha regnat in!"
 
- Det vill till att ha svar på tal..:)

Kommentarer

  • Hanna säger:

    Snacka om att skylla ifrån sig. :) Kanske borde ha snibblöja istället. Svårare att ta fram snoppen då.

    Svar: Haha, ja det vore ett alternativ! tror tyvärr inte att det finns i vuxenversion!
    Maritha

    2015-07-19 | 17:09:53
  • Hanna säger:

    Jodå, det finns. Eller fanns förr i alla fall. I början på 90-talet hade vi patienter med snibbar och blöjor. Det var bra om de var plockiga. Men tejpblöjor borde ju också fungera. Annars finns det pyjamaser som knäpps i ryggen.

    Svar: På sjukhuset fanns dock bara en modell av blöjor inköpt, men jag har faktiskt inte sett snibblöjor under min inkontinensutbildning i våras heller; det är kanske borttaget...
    Maritha

    2015-07-24 | 11:57:45
  • Hanna säger:

    Plastsnibbarna är nog borta för gott. Säkert lika bra, det kan inte ha varit så skönt att ha ett våtvärmande plastomslag om rumpan. Fast de höll tätt i alla fall.

    På min arbetsplats har vi förresten haft en väldig diskussion om det här med om man får kalla blöjor för blöjor. En del menar att det är förnedrande för brukaren och att man ska säga skydd eller trosa/kalsonger i stället. Jag har alltid sagt blöja, tycker inte att det är något förnedrande i det. Det är ju blöjor.

    Vad tycker du, som till och med gått utbildning? Får man säga blöja till en patient? Eller kränker man dem då? Är det skillnad på män och kvinnor tycker du?


    Svar: På utbildningen tyckte uroterapeuten att man skulle skilja mellan blöjor för barn och skydd för vuxna, och den rekommendationen brukar jag följa. Jag brukar dock använda det ord patienten själv använder; många väljer ju ordet blöja.
    Maritha

    2015-07-28 | 11:28:56
  • Hanna säger:

    En del förstår inte vad man menar när man säger skydd ens en gång. Särskilt inte om de är gamla och lite virriga.

    Jag undrar om det är jobbigare för män att ha blöja, om de skäms mer. Vi kvinnor är ju på något sätt vanare vid att läcka lite, med mens och bindor och tamponger och trosskydd. Jag tror att det kan vara därför de inte kan låta bli att försöka kissa som vanligt fast de har blöja, med mer eller mindre lyckade resultat.


    Svar: Så tror jag också absolut att det kan vara, och det diskuterade vi ganska mycket under utbildningen.
    Maritha

    2015-07-29 | 14:57:19
  • Håkan säger:

    Jag som är man och kissar på mig kan ju säga att det inte spelar någon roll vad man kallar det för. Jag vet ju ändå att det är en blöja jag har på mig. Det vet sköterskan också. Det blir nästan bara fånigt att prata om skydd och hjälpmedel. Men när dom ringer från Centrum för hjälpmedel så säger dom "du har lite varor att hämta".

    2016-01-29 | 15:51:09

Kommentera inlägget här: