Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Diskriminering i sjukvården...

Kategori: Sjukvård

Eftersom jag har ett särskilt hjärta för de som är extra utsatta så blir jag rosenrasande så fort jag märker av någon form av diskriminering i sjukvården. Tyvärr så märker vi att våra patienter med infektioner av olika slag råkar ut för det med jämna mellanrum- Alltför ofta, om du frågar mig!

Diskrimineringen drabbar såväl patienter med vinterkräksjuka som de med olika former av blodsmittor, Tuberkulos eller multiresistenta bakterier, och vi märker av den från många olika håll. Det kan vara en patient som inte får komma till det äldreboende han blivit lovad när det kommer fram att h*n är bärare av multiresistenta bakterier, patienter som inte får komma till röntgen på grund av att de har Tuberkulos eller patienter som inte får komma på planerade undersökningar på grund av att de har haft vinterkräksjuka.

- För att inte tala om missbrukare eller före detta missbrukare (gärna med blodsmitta) som inte får tillräcklig smärtlindring, just på grund av att de har (eller har haft) ett missbruksproblem, trots att de råkat ut för en allvarlig skada, som uppenbarligen kräver smärtlindring. Jag har personligen fått den fina ordinationen "En Alvedon vid behov, max 2 gånger/dag" att ge till en person med en kraftig infektion, som uppenbarligen gjorde riktigt ont!

Vi märker också med jämna mellanrum att det är extra svårt för patienter att få komma till en annan avdelning, om de är inlagda hos oss- Somliga verkar tro att hela vår avdelning är en enda sjudande smitthärd!

Det spelar ingen roll hur ofta eller hur sällan det sker- alla har rätt till vård på lika villkor, oavsett om du har någon kronisk sjukdom, är gammal, tjock eller ful, eller har en grön bil!!!

Läste så sent som idag om en kvinna som haft en kvarglömd skalpell i magen i 20 år! Den penetrerade till och med igenom höftbenet, så det är inte svårt att föreställa sig hur ont hon måste ha haft. När hon sökte vård fick hon höra att hon hade ont på grund av att hon var för tjock, och att hon fick lära sig att leva med det! Hon fick bland annat höra av en läkare att hon var "äckligt fet", och skulle passa i TV-programmet Biggest looser!

naturlig storlek Den fem centimeter långa och två centimeter breda kniven.

Mål för hälso- och sjukvården

2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.
Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142).
- Från Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763).

Kommentarer

  • Malka säger:

    Fy vad hemskt sånt är! Det händer våra patienter också. Det är ju egentligen betryggande att veta: har man någon gång drabbats av psykisk ohälsa så är man immun mot fysisk sjukdom och bör vårdas på psyk för alla symtom...

    2012-02-05 | 05:50:21
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.com
  • Maritha säger:

    Ja, tyvärr så är ju patienter med psykisk ohälsa också en stor patientgrupp som råkar ut för diskriminering i sjukvården. Jag blir lika rosenrasande varje gång! Jo, det vore ju gött; om man kunde slippa allt annat, om man väl drabbats av en typ av sjukdom...

    2012-02-05 | 11:30:36
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/bokalskaren

Kommentera inlägget här: