Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Rätt att operera mobbade barn?

Kategori: Debatt

Normalintervallet för hur mycket ett öra "ska" stå ut är 20-22 millimeter, ett barn med öron som står ut mer än så är aktuellt för operation, om barnet själv vill opereras.
 
Utstående öron är inte direkt farligt eller livshotande, men hur många barn blir inte mobbade på grund av att de har utstående och/eller stora öron?? - Mobbing som kan leda till minskad livslust, självskadebetéende med mera. Varje vecka inkommer 2-3 remisser om önskade operationer hos barn med utstående öron - Bara på Karolinska sjukhuset i Stockholm! 
 
Givetvis skulle man önska att inget barn (eller vuxen, för den delen) skulle behöva retas eller mobbas, och min spontana tanke är att om man opererar öronen så hittar mobbarna något annat att retas för. Samtidigt kan just öronen vara en så viktig sak att barnet ifråga känner sig finare och får en starkare självkänsla "bara" genom att operera de utstående öronen, en operation som enligt uppgift är så enkel att den kan göras under lokalbedövning...
 
Sedan kommer nästa steg; barn (och vuxna) som mobbas på grund av sin näsa, bröst, hårfärg...
Vart ska man sätta gränsen? Ska alla barn som mobbas opereras, så att mobbarnas synsätt bekräftas? Är det trots allt inte bättre att lära känna sitt utséende, bejaka det och växa färdigt innan eventuella operationer utförs? Kroppen ändrar sig ju så mycket genom åren, och för det mesta så blir det ju bra i slutändan!
 
 
 
Vad tycker Du, ska man operera barn som blir mobbade?
Ska man överhuvud taget göra skönhetsingrepp på barn?
 

Kommentarer

  • Caroline G säger:

    Hej Maritha! Som du säkert märker så har jag upptäckt din blogg lite mer. Kul att se hur ofta du skriver, i medel över 2 inlägg per dag! Själv gör jag bara knappt 2 i veckan. Så creds för att du håller igång så fint! =)

    Själv känner jag väl att när det gäller mobbingproblem så borde man inte se till att rätta barnen efter idealen. Alla har sina brister och i skolmiljön får man tyvärr ofta ta mycket skit för det. Sånt som behöver ändras är snarare hur man hanterar mobbing på skolan och de allmänna skönhetsidealen i media. Enligt mig är media en stor bov i dramat. Idealet är så snävt och i tonåren är det svårt att lyckas uppskatta sig själv när alla är så hårda och värderande omkring en. Dock är inte alla fall självklara, och jag tycker att det är en ganska svår fråga som du tagit upp.

    Har du sett dokumentärsfilmen Miss Representation (2011)?

    Svar: Tack för de fina orden! Du har så rätt i det du skriver, men som du säger så är det en jättesvår fråga. Har inte sett den dokumentären, ska försöka kolla in den framöver!
    Maritha

    2012-08-26 | 19:15:59
    Bloggadress: http://utv-livskvalitet.blogspot.se/

Kommentera inlägget här: