Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Låt barnen få vara barn!

Kategori: Debatt

Med jämna mellanrum dyker det (tyvärr) upp nyheter om att de stora klädjättarna erbjuder alltför utmanande och "vuxna" kläder för unga tjejer. Nu har det hänt igen, denna gång är det Lindex som kritiseras för att i sin höstkollektion lansera sexiga kläder för unga flickor i 8-10-årsåldern.
 
Korta, tighta skinnkjolar och urringade toppar med leopardmönstring är bland annat vad man kan hitta på Lindex barnavdelning, och det har fått skolstartsshoppande mammor att rasa. Jag hör definitivt till dem som anser att barn måste få vara barn så länge det bara är möjligt; tids nog växer de upp, och dagens ungdomar har det svårt nog ändå, utan att behöva tänka på att vara "snygga" och "sexiga" innan de ens nått tonåren! Det kommer larmrapporter om 7-8-åriga flickor som bantar, och det uppmuntras definitivt av att så små flickor obejktifieras och sexualiseras, och "ska" gå klädda i kroppsnära och urringade plagg.
 
Kaisa Lyckdahl är pressansvarig på Lindex, och hon menar att deras utbud bara är ett svar på efterfrågan;
- "Vi går inte in i diskussionen vad som är sexigt eller ej. Några kunder anser att vissa plagg inte bör finnas till barn, medan andra anser att det är mode. Vi har inte för avsikt att ta bort något och vi tycker inte att kläderna är sexiga."
Man kan dock undra vem som efterfrågar denna typ av kläder på små flickor? - Det känns inte särskilt rumsrent; barn ska ha oömma och fina kläder som man kan leka och röra sig i, inte tighta skinnkjolar, ljumskkorta hot pants och urringade toppar!
 
 
 

Kommentarer

  • Malka säger:

    Sånt här är så vämjeligt, barn ska definitivt få vara barn så länge som de bara kan! Företagen har ett stort ansvar, men en stor del ligger också hos oss föräldrar att säga ifrån när barnen vill ha något som inte är passande för deras ålder. Häromdagen såg jag en liten tös på 10-12 år vingla omkring i högklackade, leopardmönstrade kilskor med öppen tå på stan. Hon var tvungen att hålla sig i sin mamma för att ens kunna gå och det kändes bara så fel och pinsamt.

    Svar: Helt klart har föräldrarna ett stooort ansvar; det är ju i slutänden de som köper dessa kläder till sina barn! Har en känsla av att det många gånger handlar om att ta "den enkla vägen", att slippa konflikten och göra barnet/flickan glad - Men i slutändan är jag övertygad om att man gör barnen en björntjänst genom att låta dem ha denna typ av kläder!
    Maritha

    2012-08-10 | 09:42:54
    Bloggadress: http://yogasmurfen.blogspot.se

Kommentera inlägget här: