Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

IFIS studiedagar 120414

Kategori: Jobbet

Efter en god natts sömn var det dags att gå ner till den underbara frukostbuffén igen, och ladda upp inför ännu en konferensdag. Dagen inleddes med IFIS årsmöte, som blev ovanligt bra, med många förslag på hur vår verksamhet kan förbättras. Vi håller på att inleda ett samarbete med infektionsläkarföreningen, och jobbar på att bli en mer aktiv och synlig förening.


Vår styrelse har gjort ett toppenjobb i år, och alla sitter kvar ytterligare ett år, och kan då fortsätta att arbeta med allt de startat upp under året.

Efter årsmötet presenterade sig infektionsmottagningen och deras verksamhet, med sprutbyte, vård av patienter med MRSA och TBC samt immunsupprimerade patienter. Det är verkligen intressant att höra hur man arbetar inom dessa områden på andra kliniker, det är en del som skiljer sig åt.


Mycket telefonarbete är det på de flesta mottagningar...


Efter kaffet var det sedan dags för Dr Johan Tham att överge sitt jourarbete för att berätta om de speciella infektioner som drabbar patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningen (IVA); ofta är det "vanliga", ganska harmlösa bakterier, som blir farliga för en svårt sjuk patient, med nedsatt immunförsvar.


Vi som arbetar på infektionskliniker runt om i landet vet att det finns många orsaker till feber, förutom just infektioner... Det är därför vi ofta får vara lite detektiver och leka "Dr House", innan vi kommer på vad patienten drabbats av.

Efter detta inspirerande föredrag var det dags för lunch, innan Niclas Winqvist, sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap, berättade om sin akademiska bana och om multiresistent Tuberkulos.

Efter detta föredrag var det dags för visning av den fina infektionskliniken i Malmö, men eftersom infektionsmottagningen med alla sina speciella verksamheter, ännu inte kommit på plats i de nya lokalerna, som helt enkelt "kidnappats" av diverse andra verksamheter. Vi var ju på studiebesök för knappt ett år sedan, och ingenting verkade ha förändrat sig sedan dess, så jag och Helena avstod från rundturen. Vi tog en promenad ner till järnvägsstationen, där vi kopplade av, läste och virkade innan tåget gick. Det blev sedan en närmare sex timmar lång tågresa innan vi äntligen var hemma, gaanska möra...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: