Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Nätetikett

Kategori: Aktuellt

Tre anställda på IT-företaget GoExellent i Piteå har fått sparken från sina jobb efter vad de har skrivit på Facebook. Det hela började med att en tidigare anställd upprört skrev på Facebook om hur han kände sig lurad av en chef. Han fick då fullt stöd av sina tre tidigare arbetskamrater på sin Facebooklogg.

"Jag hade stormat in till XX (chefens namn) och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury", skrev en av dem och anspelade på ett välkänt Youtubeklipp där gitarristen blir arg på en flygvärdinna. Företaget valde att polisanmäla denne medarbetare för olaga hot.
Hans reaktion på detta är att han tycker att det känns overkligt att bli polisanmäld "-Jag har absolut inte hotat någon."
Nähä???

En annan anställd på företaget skriver i sin före detta arbetskamrats Facebooklogg:
"En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester."
Han erkänner dock för Aftonbladet att det kanske inte var så smart gjort...

"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees ..." var den tredje arbetskamratens svar på inlägget ovan...

I måndags när de tre arbetskamraterna kom till jobbet så kallades de allihop in till chefen, och fick veta att de hade förlorat sina jobb. De säger till Piteå-tidningen att de är besvikna över att bli uppsagda utan förvarning, och över att de inte har fått något stöd från facket.

Företagets VD kom till lokalkontoret i Piteå igår, och hade ett informationsmöte för att personal om det inträffade. Han berättar att företaget för två månader sedan tagit fram en policy om hur man bör uppträda i sociala medier.
– "Man skriver inte att man ska ta fram en AK47:a eller skjuta "the fuckers". Det är ett hotande beteende."

Särskilt i ljuset av det som nyligen inträffat i Oslo och på Utöya finns ingen tvekan från vare sig företagets eller fackets sida om att i samråd avskeda de aktuella anställda av personliga skäl.



Min åsikt om det hela är givetvis att företaget gjorde helt rätt som polisanmälde den anställde som skrev ett så grovt personligt hot mot sin chef, och avskedade alla tre medarbetarna.
Man måste använda sig av vett och etikett, även när man rör sig på Internet, men tydligen är det somliga som glömmer det, och tror att de rör sig i någon form av "låtsasvärld", där det de gör inte får några konsekvenser...

Min teori är att dessa individer ofta är mycket ensamma, konflikträdda individer, som online lever ut alla sina agressioner; låter reptilhjärnan ta över och skriver precis vad de först tänker, och tänker sedan inte närmare på att det faktiskt sitter andra människor i andra ändan, som faktiskt läser det de skriver, och kan bli ledsna, arga och rädda på grund av vad just de har skrivit.
Eller också så är det just det som ger dem en kick; de tänker på alla dem som gjort dem illa genom livet, och tänker sig att de skriver just till dem, och trycker till dem. Oavsett vilket så blir det knappast konstruktivt, och är sällan med verkligheten överensstämmande.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: