Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Tjockisskatt

Kategori: Debatt



Kommunalrådet Stefan Hanna (C) tycker att överviktiga bör betala högre skatt. Detta pga att han anser att tjockisar utsätter samhället för större påfrestningar än de som äter och dricker normalt.
"Tjocka människor belastar samhället mer än normalviktiga och ger ökade kostnader" Skriver han på sin
blogg. Stefan Hanna föreslår därför att den som inte håller vikten ska få betala extra skatt.

Solveig Zander, Centerpartiets riksdagsledamot i Uppsala län, tar avstånd från Stefan Hannas förslag, och säger att det inte alls är i linje med partiets åsikter. 
Enligt Solveig Zander är överviktighet mycket mer komplicerat än vad Stefan Hanna framställer i bloggen. Snarare än att fokusera på kostnader bör man satsa på förebyggande åtgärder och hälsofrämjande insatser, menar hon.

Denna fråga har ju varit på tapeten tidigare, och varje gång väcker den så många nya frågor inom mig.
Först och främst rent praktiska frågor, som exakt var gränsen ska gå; när är man för tjock, enligt Stefan Hanna? Vilken mätmetod ska han använda sig av? BMI är ju inte så lämplig, eftersom det inte skiljer på fett- och muskelvikt. Ska han gå efter vikten eller kanske midjemåttet, som ju faktiskt är det bästa måttet på risk för sjukdom?

Man kan ju undra över om det inte är mer konstruktivt att sätta högre skatt och moms på feta och onyttiga livsmedel, så att de blir dyrare än frukt och grönt, och andra nyttigare livsmedel istället?

När alla dessa frågor är avbetade så kan vi ju gå vidare med det som Nanny funderar över...

Vilka mer ska få extra skatt? Den som får diabetes typ 2? Eller kanske först om/när man får komplikationer av sin diabetes? Ska alla verkligen ha vård på lika villkor; tjockisar är väl de första som inte borde ha rätt till sjukvård, men vilka fler? Handikappade? Fysiskt eller psykiskt? Hur gravt handikappad ska man vara för att det ska "räknas"?

Nej, skämmes Stefan Hanna! Ett sådant samhälle vill i alla fall inte jag vara en del av!

Kommentarer

  • Nanny säger:

    Hm.. Lyteskomik när den är tragisk. Ska vi kalla detta för det? Frågan är om han bara vill provocera för då har han lyckats.. vi kan ju hoppas att DO inte är överviktig.. För då är frågan om Do räknas som jävig?

    2011-01-02 | 20:42:15
    Bloggadress: http://nannyrumble.blogspot.com
  • Jennie säger:

    I så fall är det väl betydligt bättre att beskatta onyttig mat som McD och godis samt sänka momsen på frukt och grönsaker. Det tycker jag skulle vara alldeles utmärkt. Man beskattar väl inte tobaksanvändarna extra hårt utan tobaksvarorna. Gör samma sak med uppenbar skitmat.

    2011-01-02 | 22:21:37
    Bloggadress: http://khalypso.blogg.se/
  • Jennie säger:

    ooops, såg nu att du redan hade skrivit det, var lite för snabb där =). Brilliant minds think alike eller något :p

    2011-01-02 | 22:22:44
  • Maritha säger:

    Nanny: Det känns någonstans som att ett seriöst kommunalråd inte bör säga/skriva saker bara för att provocera; det hör mer oss vanliga hobbybloggare till..;) För min del är det just hans position som är mest olycklig; som kommunalråd MÅSTE man faktiskt tänka sig för en gång extra innan man hasplar ur sig saker, och för att vara genomtänkt (?!) är detta ännu värre.

    Frågan om DO är mycket intressant, jag skulle vilja se foton..

    Jennie: Oh yes ;)

    2011-01-03 | 10:02:46
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här: