Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Mässlingen/Morbilli

Kategori: Sjukvård

Efter att ett fall av mässling konstaterats på KSS I påskhelgen har sjukhuset och VG regionens smittskyddsenhet arbetat med smittspårning och förebyggande behandling av personer som kommit i kontakt med smittan. Exakt datum och plats för det första smittotillfället är ännu oklart.


– "Vi ser mycket allvarligt på utbrott av mässling. Nu arbetar vi med att hitta källan och orsaken till utbrottet, framförallt arbetar vi med att förhindra att smittan sprids"
, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.


–" I stort sett alla som saknar immunförsvar mot mässlingen kan smittas och bli sjuka. Det är därför mycket viktigt att vi får kontakt med eventuellt ytterligare personer som smittats"
, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.


Klinik och symtom:

* Feber som successivt stiger, och ofta är runt 39 grader den fjärde dagen.

* Torrhosta, pseudokrupp.

* Snuva.

* Röda, irriterade ögon och ljuskänslighet.

* Förstorade lymfkörtlar på halsen.

* Generellt, sammanflytande exanthem/utslag, kommer ofta dag 3-5.

- Utslagen börjar ofta i hårfästet och runt öronen. De sprider sig sedan nedåt över resten av kroppen och är storfläckiga, röda och sammanflytande.
* Febern börjar sjunka på sjätte dagen och utslagen blir mer brunaktiga och kan fjälla något.

mässling-1.jpg


Personer som misstänker att de själva eller att någon i dess närhet är smittade ska kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177, för att undvika att utsätta andra patienter på sjukhus och vårdcentraler för mässlingsmitta.


Mässling är en mycket allvarlig och smittsam virusinfektion som sprids via luftburna viruspartiklar. Sjukdomen räknas som en av barnsjukdomarna och kan vara svår för framförallt små barn som kan drabbas av allvarliga följdsjukdomar. Men sjukdomen kan även drabba vuxna med allvarliga komplikationer som följd.


Komplikationer:

Flera komplikationer kan uppträda i efterförloppet till mässling:

* Encephalit (hjärninflammation), ovanligt (ca 1/1000 fall), men allvarligt.
* Bakteriell lunginflammation.

* Otit (öroninflammation).

Inkubationstiden för mässling kan variera. Vanligen tar det cirka tio dagar från det att man smittats till dess att sjukdomen bryter ut men tiden kan variera mellan en till tre veckor. Mässling kan i vissa fall förhindras om man får vaccin eller läkemedel inom några dagar efter att man blivit utsatt för smitta.


Mässling behandlas sedan 1970-talet främst förebyggande. Sedan allmän vaccinering i barnvaccinprogrammet infördes 1982 har sjukdomen varit mycket sällsynt. Barn under 18 månader och andra som inte är vaccinerade är  mottagliga för sjukdomen.

Mässling är anmälningspliktigt enligt Smittskyddslagen.
För att läsa mer om mässlingen, besök Smittskyddsinstitutet, Internetmedicin och/eller 1177.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: