Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vetenskapliga metoder

Kategori: Studier Vårdvetenskap

Kursen jag går i vetenskapliga metoder börjar närma sig upploppet, vi är nu inne på den kvalitativa  forskningsmetodiken, och jag har äntligen betat av alla föreläsningarna!!!

Det kan låta beskedligt med fyra föreläsningar (på engelska), som var och en inte är så lång, men med en lektor som sluddrar lite lagom så att man får gissa vad hon säger i 50% av fallen så är det nog så jobbigt. Lägg dessutom till att de "föreläsningsanteckningar" hon hade lagt ut på studentplattformen knappast var värda namnet (det har jag dock vant mig vid, vid det här laget), så det var bara att göra sina egna föreläsningsanteckningar- tack kära Moodle för pausknappen!

Annars har jag inga större problem med engelskan, artiklarna är inga problem- jag behöver bara slå upp enstaka ord och uttryck. Där har vi nog en viss fördel i att den sjukvårdsspecifika terminologin är på latin, och det är ju samma oavsett vilket språk artikeln är skriven på. Sedan använder man ju sig i den svenska forskningsterminologin mycket av engelska uttryck, kanske förenklar det lite?
Sedan är det ju en klar fördel att ha läst kvalitativ metodik på grundläggande nivå, så att man känner igen det mesta. Den kvantitativa metodiken gick vi bara igenom väldigt snabbt och överskådligt (som jag minns det), och då blir det givetvis tuffare att omedelbart ge sig på den avancerade nivån...

Jag känner mig i alla fall betydligt mer bekväm med den kvalitativa metodiken än den kvantitativa, som vi tentade i förra veckan- håller tummarna så att de blir blå för att jag ska ha klarat den tentan, och slipper göra om den!

Jag kan i alla fall konstatera att föreläsningarna var bra, nu när jag tagit mig igenom dem, och att all hjärngymnastik förhoppningsvis håller Alzheimers borta några år till.

I helgen blir det till att ta tag i instuderingsfrågorna och fundera ut någon bra reflektionsfråga som ska vara inlämnade på måndag morgon. Artikeln de utgår ifrån har jag redan läst, så den tror jag att jag har hyfsad koll på...

God natt med er allihop där ute!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: