Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Besök hos optikern

Kategori: Kroppen

Jag har alltid sett bra, men ungefär samtidigt som jag fick migrän och började få svåra problem med huvudvärk tyckte jag att jag började se suddigt. Min neurolog på Sahlgrenska kommenterade bara det hela med "Det är klart att du ser suddigt när du har ont i huvudet!" och jag hade ju varit hos ögonläkaren på Sahlgrenska, så jag köpte den förklaringen. Sedan dess har jag dock successivt börjat se alltmer suddigt, framför allt på långt håll, och det senaste halvåret har det verkligen progredierat i en rasande fart. I veckan tog jag därför tag i saken och beställde tid hos optikern, huvudvärken blir säkert inte heller bättre av att jag ser allt suddigt...

Idag var jag så på mitt livs första besök hos en optiker. Jag tyckte att det var riktigt intressant, och min optiker var jättetrevlig. Hon konstaterade att jag är närsynt, och som jag fattade det så verkar det bli så att jag behöver både "vanliga" glasögon och läsglasögon, att ha när jag läser och jobbar vid datorn osv (de senare står landstinget för, eftersom vi har så mycket dataarbete på jobbet :) ). Idag fick jag låna hem ett par läsglasögon som jag ska använda så mycket som möjligt i två veckor. Då ska jag på återbesök och göra en ny undersökning för att se om det gjort någon skillnad, och i så fall vilken.

Kommentarer

  • Helly säger:

    Endel optiker kan ju ge glasögon fast man igentligen inte behöver det, men men jag hoppas att det inte är fallet för dig. Kanske till och med hjälper mot migränen. Kanske för mkt att hoppas på men jag håller tummarna :)

    2009-10-03 | 22:25:56
    Bloggadress: http://tjejpasicilien.blogspot.com
  • Maritha säger:

    Hon var jättebra, och det är just därför jag ska prova de här läsglasögonen innan jag får några "riktiga", för att se så att jag inte är "falskt närsynt", och suddigheten beror på att linsen inte klarar att ställa om sig mellan olika avstånd.

    Det känns verkligen som att jag behöver glasögon, ser det mesta ganska suddigt i nuläget :( Kan tex inte alls läsa på trafikskyltar, och det är ju en fördel, har kört fel ett antal gånger pga det. Det känns som om i alla fall en del av huvudvärken beror på synen, så jag håller också tummarna för att det ska bli i alla fall lite bättre!

    2009-10-04 | 03:56:40
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/
  • mel säger:

    Jag har haft glasögon eller linser sen fjärde klass. För ungefär ett år sedan fick jag försämrad syn igen, innan dess hade jag haft ungefär samma värden sen jag var 20. En vecka efter att jag fått mina nya glasögon (köpte två par dessutom) ser jag inte ett skit med dem. Det börjar bli svårt att jobba, kan inte ens se vad som finns på datorskärmen (kanske därför jag aldrug bloggade om det haha) eller ansiktena på folk. Jag gick förstås tillbaka till optikern, som också konstaterade att något inte stod rätt till. Hon kunde inte ens få skärpa på min omvärld med alla sina stora maskiner. Vid det laget började jag bli riktigt skraj. Blev remitterad till ögonkliniken på sjukhuset. Där gjorde jag otaliga tester, var nog där fyra gånger hos olika specialister och ingen kunde avgöra vad det var för fel på mig. Jag hann faktiskt tänka att jag skulle bli blind. Överläkaren som till slut konstaterat att det definitivt inte var något fel på mina ögon drog slutsatsen att felet istället måste sitta i hjärnan (och det blev man ju mindre rädd av... eeeh). Han samrådde senare med en hjärnspecialist (vad heter en sån Maritha? neurolog?) och till slut fick jag en godtagbar teori framlagd. Eftersom min syn blivit sämre så snabbt hade min hjärna inte hunnit med i förändringen. Eftersom jag haft ungefär samma syn i mer än tio år, accepterade den helt enkelt inte förändringen. Barns hjärnor gör det mycket snabbare, vuxnas är mer inkörda i gamla spår. Men det är tydligen ganska ovanligt att det blir så extremt som i mitt fall, eftersom det tog så många specialister så lång tid att lista ut det. Ungefär en vecka efter det sista beskedet hade jag återfått min syn.

    2009-10-04 | 08:34:55
    Bloggadress: http://mel.blogg.se/
  • Maritha säger:

    Mel: Det låter riktigt läskigt, förstår att du blev rädd och att alla möjliga tankar hann flyga runt i huvudet. Låter ganska rimligt att det kan ta ett tag för hjärnan att vänja sig vid att se bra, ofta har man ju gått och sett dåligt en tid innan man kommer sig för med att ta sig till optikern...

    Med de lånade läsglasögonen känns det ganska bra, verkar som om ögonen inte blir riktigt lika ansträngda när jag läser- en fördel, eftersom jag läser myyyyycket! Får se vad undersökningen på återbesöket visar; det känns verkligen som om jag behöver ha ett par som jag kan se på långt håll med också! Lite tråkigt att se allt suddigt, när man varit van att se perfekt tidigare :( Det har ju dessutom blivit ganska mycket sämr det sista halvåret, så det känns som om det är dags att göra något åt det nu, hoppas bara att jag inte råkar ut för samma sak som du- men då vet jag ju vad det kan vara :)

    Japp, neurolog är ordet, Mel; du kan ju mycket!

    2009-10-04 | 20:33:39
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här: