Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Ska rökare betala mer för sin försäkring?

Kategori: Debatt

Nu på måndag inför Skandia som första svenska försäkringsbolag högre försäkringspremier för den som är rökare. Pristillägget kommer att bli mellan 25 och 50 procent och tillämpas konsekvent på nya försäkringar. Det omfattar sjukförsäkring, individuellt tecknad olycksfallsförsäkring, livförsäkring, premiebefrielseförsäkring och privatvårdsförsäkring.


"Vi har hittills betraktat det som en självklarhet att icke-rökarna ska betala de kostnader som rökarna ger upphov till. Det kanske är dags att ompröva detta?"
säger två av Skandias chefer och en överläkare på kardiologen på Karolinska när de pratar om förändringen.
Vidare säger de att "Avsikten är inte att tjäna pengar, utan de ökade intäkterna ska användas för att premiera ickerökarna som på sikt får sänkta premier."

De berörda ska, enligt artikelförfattarna, även erbjudas rökavvänjningsstöd.
I praktiken kommer det att fungera så att man när man tecknar försäkringen blir ombedd att fylla i en hälsodeklaration, de nya reglerna gäller dem som röker dagligen. Jag har en känsla av att det kommer att bli mycket lurendrejerier i ifyllandet av den där hälsodeklarationen...

Jag tycker att det är en bra satsning Skandia gör; man vet att rökning är en av de enskilda absolut största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död. Jag tror som Katrin Zytomierska att varje liten sak som sätter press på rökarna att sluta är bra. Vad tycker du?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: