Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Generalisering, paranoia och fördomar

Kategori: Eftertanke

Jag har på sistone läst några blogginlägg som jag tycker har lite av samma tema.
Det har inspirerat mig, så jag ska försöka mig på att göra någon form av sammanfattning/vidareutveckling på dessa inlägg.

Jag skrev ju själv för inte så länge sedan om att generalisera; jag vänder mig emot när människor generaliserar och drar alla över en kam bara för att de har någon form av likhet; det kan vara kön/ursprung/sexualitet/sjukdomar osv, osv... Enligt mitt sätt att se så är detta inget mindre än fördomar, och de stinker!
Varje individ är unik, och bara för att man har ett visst kromosomfel, en viss sjukdom eller härkomst så är man inte lik alla andra som har samma kromosomfel, sjukdom eller härkomst!
Detta gäller även generaliseringar med positiv innebörd; det är lika felaktigt som när innebörden är negativ!

Charlyene skrev härom dagen om hur många paranoida människor som skyller allt på omvärlden det finns i vårt samhälle.
"Världen är ond och emot mig, tycks vissa personer säga och de lägger ofta till: andra är ute efter mig. När något går fel beror detta oftast (enligt dessa personer) på omvärldens ondska, som om världens systematiskt är ute efter vissa personer. En finne på näsan är aldrig bara en finne på näsan, det är ett tecken på att ens hud motarbetar en. Ett stopp i kollektivtrafiken är ett tecken på att kollektivtrafiken är ond, inte på en tillfällighet. Om någon snor ens tvättid beror detta på att personen är alltigenom ond, inte på att det är sådant som personer gör ibland utan att det betyder att de är spawn of satan.

Jag vägrar tro att världen är alltigenom ond, att den konstant motarbetar just mig (eller någon annan specifik person för den delen) eller att någon är ute efter en. För oftast är det inte sant. I världens ögonen är jag inte i centrum, världen är inte så beskaffad att den finns till för att underlätta just för mig. Tillfälligheter händer, ibland bra sådana och ibland dåliga. De kan stundom vara irriterande, men de är inte tecken på systematisk ondska. "

Hon skriver också om svårigheten att bemöta de människor som har denna världsbild; de lägger ofta fram "bevis" för att de har rätt i sin paranoia och vill att vi andra skall bekräfta dem och deras känslor. Om man då säger emot dem så blir de ofta arga, och anser att man har fel/tycker fel. Det är sedan ofta väldigt svårt att resonera kring saken, eftersom de ofta låser sig kring att de har "rätt", och jag har "fel".
Jag tror inte att det är bra att bekräfta detta paranoida sätt att se på verkligheten, jag tror att man trots allt bör försöka hjälpa dem till en något mer nyanserad syn än att hela världen är ute efter dem.

Även Joshua_tree har skrivit ett inlägg som jag tycker väver ihop det hela på ett mycket bra sätt; han skriver om hur människor som är i någon form av minoritet (kvinnor/invandrare/homosexuella, osv) lätt får den här paranoida världsbilden, och tror att alla är ute efter dem, just pga att de är kvinnor/invandrare/homosexuella osv.

"Det kan finnas massor av anledningar till att en person dissar dig. En anledning kan vara att personen ifråga helt enkelt inte gillar dig. Det behöver inte nödvändigtvis vara för att du är kvinna, invandrare och/eller homosexuell, utan faktiskt för att du är en idiot. Problemet med offermentalitet är att det blir ett hinder för självrannsakan - all kritik beror helt självklart på alla andras fördomar och aldrig någonsin på dig själv. Bekvämt, men inte det minsta progressivt."

"En annan tumregel borde vara att om en människa beter sig nedlåtande på ett eller annat sätt utan någon till synes vettig anledning, så är han eller hon en idiot. Om personen ifråga är en sexistisk idiot, eller en rasistisk idiot, eller en homofobisk idiot torde kvitta. En idiot är en idiot. Och vad idioter tycker är inget att bry sig om. Låt inte de jävlarna komma åt dig.

Kort sagt: Det finns gott om fördomar därute, men att utgå från att varje gång någon avfärdar dig, eller varje gång någon blir befordrad istället för dig eller får högre lön än du, beror på att du är kvinna, invandrare och/eller homosexuell är faktiskt också fördomsfullt."

Slutsats: Världen kretsar inte kring dig, saker händer sällan av en anledning och en idiot är en idiot, vars åsikter det inte finns någon anledning att bry sig om!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: