Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Resultatet av strejken

Kategori: Sjukvård

Så var då strejken över, och vad blev resultatet?

Avtalet innebär bland annat att vi fått en lägsta accepterad lön om 21 100 kr, från och med 090301. Dessutom har vi fått ett erkännande att vidareutbildning ska löna sig, genom att specialist och funktionsutbildade prioriteras.

Det garanterade utfallet är 4 procent för 2008, 3 procent för 2009 och 2 procent för 2010. Inom ramen för de 3 procenten 2009 ska en särskild satsning på specialistutbildade genomföras.

Chefer och arbetsledande personal omfattas inte av procentsiffrorna.

En lägstalön på 21 100 kronor för den som varit anställd minst ett år gäller från den 1 mars 2009.


Vårdförbundets hemsida kan man läsa att de lönenivåer som det centrala avtalet garanterar ligger väl i nivå med övriga avtal på arbetsmarknaden. Det centrala avtalet utgör grunden för det arbete som nu ska fortsätta lokalt. Det måste bli tydligt vad vår kunskap och vår utbildning är värd. Och det innebär att det måste få finnas skillnader i lönesättning mellan dem med akademisk utbildning och gymnasial utbildning i vården. Vår kunskap ska användas för en bättre vård. Och vi ska ha betalt för det arbete vi utför och det bidrag som vår kunskap innebär för vården!

Aftonbladets läsare tycker att det är ett skamavtal, och själv vet jag inte precis om jag jublar, jag är principiellt emot avtal som ger en procentuell ökning; om utgångslönen är låg så blir ju den procentuella ökningen också låg...
Jag hade hellre sett en garanterad ökning i kronor!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: