Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Hultsfredsfestivalen 2008

Kategori: Musik

Så är den då över; Hultsfredsfestivalen 2008.
Jag och Catrin jobbade i sjukvårdstältet, och det var oerhört kul! Allt skedde under en aning andra förhållanden än man är van vid, och det var också ett helt annat patientklientel.
Vi tillbringade mesta tiden på IVA, så våra patienter var till stor del medvetslösa. Så snart de vaknade till så pass att de kunde prata och gå hyfsat stadigt så var de redo att skrivas ut... De snabba utskrivningarna berodde dels på platsbrist inne på IVA, men också till stor del på att ingen vill tillbringa större del än nödvändigt av en festival inne i sjukvårdstältet!

Det var givetvis inte bara jobb; vi hann se många bra konserter också!
Det kändes en aning lyxigt att vara personal; vi sov inomhus och hade tillgång till toalett, dusch och varmt vatten. Vi kom in överallt backstage. Vi kunde gå in via egna entréer, så att vi slapp stå och köa för att komma in eller ut, osv osv...

080611

Vi anlände till Hultsfred, checkade in och lyckades till slut hitta till det ställe där vi skulle sova.
Gick en sväng in på festivalområdet, som låg öde och stilla eftersom inga besökare ännu kommer in på området.
Lugnet före stormen.

080612

Dagens sedda band:
Markus Krunegård
Anti-flag
Simple Plan
Danko Jones
Rage against the machine

En av de artister jag hade sett fram emot att se var Markus Krunegård, och han gjorde ingen besviken; levererade låtarna från Markusevangeliet med en närvaro så att Atlantistältet kokade!

Markus Krunegård



Informationsmöte om arbetet i sjukvårdstältet kl: 15:00. Det de tryckte mest på var att vi ska skicka så få som möjligt till sjukhus, och ta hand om så många vi bara kan på plats.

Jobb i sjukvårdstältet gjorde att vi tyvärr missade Babyshambles spelning; det hade varit kul att se dem, men det är inget att göra åt. Det var ett bra inledningspass att arbeta; lagom mycket på IVA, men inte mer än att man kände att man hade full koll på dem. Arbetet på IVA gick mest ut på att ha koll på att de kunde andas ordentligt och hur djupt medvetslösa de var. Detta gör man med hjälp av en sk RLS-skala, genom att se hur mycket smärtstimulering som krävs för att patienten ska reagera, och hur de reagerar på den stimuleringen. Många var ganska djupt medvetslösa när de kom in till oss.

Efter arbetspasset hann vi se Danko Jones och (givetvis) Rage against the machine. Danko Jones var bra, musiken är bra, men jag som vill ha feta scenshower tyckte att han var en aning lam på scen. Det enda som hände var att han headbangade lite, och var mycket aktiv med sin tunga...
Rage däremot, stod inte still en enda stund på scenen! Det var fullt ös från början till slut! De som utmärkte sig extra var givetvis sångaren, men även gitarristen, som var helt grym!

Rage Against The Machine



080613

Efter ca 1,5 timmes sömn var det dags att gå upp för att jobba i sjukvårdstältet igen. Jag var förvånansvärt pigg, men det var väl så att jag hade sovit tillräckligt lite för att inte komma in i REM-sömnen, och var således tillräckligt övertrött för att känna mig rätt pigg. Det smakade ändå riktigt gott med kaffe, när klockan hade hunnit bli 08 och caféet hade öppnat.
Passet var det lugnaste, inga patienter på IVA, och arbetet gick mest ut på att lägga om skoskav; inte så stimulerande precis...
Det som var bra med det passet var att vi när det var slut kunde gå hem och sova några timmar, och sedan var lediga hela kvällen!

Dagens sedda band:
Säkert!
Timo Räisänen
The Hives
Rufus Wainwright
Looptroop rockers
H.I.M.

Säkert! spelade på Hawaiiscenen, och vi hade (liksom de flesta andra) våra tvivel om hon verkligen skulle kunna fylla upp den stora scenen, men det klarade hon med den äran! Man kan inte annat än älska Säkerts ångestdrypande texter, paketerade i solskenspopig musik! Att hon dessutom levererade korta men underbart kärnfulla och roliga mellansnack gjorde det hela än bättre!

Säkert!


Kunde inte låta bli att konstatera att Timo Räisänen har ett aning autistiskt rörelsemönster, är det en yrkesskada?

Jag har sedan länge sagt att The Hives är sveriges i särklass bästa liveband, och de rockar fortfarande riktigt fett, men de börjar få konkurens...Dessutom tycker jag att de börjar bli lite ödmjuka; de talar inte om riktigt lika många gånger som förr att de är Sveriges bästa band..;)

The Hives



Looptroop rockers består egentligen bara av tre snubbar på scen, varav en är DJ, men de andra två öste desto mer; stenhård hiphop levererades, och de stod inte stund en sekund på scen!

Looptroop Rockers



När det blev dags för H.I.M. att uppträda så hade det hunnit bli riktigt kallt ute.
Om man talar om att ösa på scen så kan man väl lugnt säga att H.I.M. är raka motsatsen mot Hives och Looptroop; sångaren Ville Valo beskrevs i Aftonbladet som introvert och tråkig, och introvert kan väl stämma, men jag tycker inte att han blev tråkig ändå; ibland kan de små gesterna väcka minst lika mycket uppmärksamhet som de stora...
Ljussättningen som hörde till showen var spektakulär, och spelningen var på det stora hela riktigt bra!

HIM



080614

Vi jobbade inte förrän kl: 22-02, så det blev sovmorgon :)

Dagens sedda band:
Blood red shoes
Ane Bruun
Miss Li
The Donnas
Robyn

Takida hörde vi mycket bra in i sjukvårdstältet även om vi jobbade; det lät mycket bättre än väntat, dem ska jag lyssna in mig mer på!
Tyvärr missade vi Håkan Hellström pga jobb, men vi hörde lite av honom in i tältet också.
Givetvis så kunde vi inte heller missa fotbollsmatchen mellan Sverige-Spanien, tyvärr blev ju inte resultatet det önskade..:(

Dagens största besvikelse:
Att Linkin Park blev tvugna att ställa in pga sjukdom.

Nattpasset i sjukvårdstältet var det roligaste passet av alla! Vi hade i princip fullt inne på IVA hela kvällen, men när det kom nya patienter fick man tränga in ytterligare ett liggunderlag mellan två andra; det finns alltid plats för en patient till!
Det patienter vi hade var mestadels gravt intoxikerade. En av dem man kommer att minnas mest är den lilla tjejen som fick någon form av snedtändning, och började skrika och fäkta omkring sig så att vi blev tvugna att tillkalla ordningsvakter samt polis för att hålla ner henne. 4-5 stora starka karlar krävdes det för att hålla en liten tjej...
Helt plötsligt fanns det fler poliser och vakter än sjukvårdpersonal inne på IVA; jag tror att de var som mest 8-9 poliser/vakter där inne...

Det blev lite infektionssjukvård också; bland annat pyelonefriter (njurbäckeninflammation), ett infekterat knä samt en abcess (varansamling) i en läpp, som vi fick incidera på plats, med lokalbedövning. Dessutom div. andra sårinfektioner, förkylningar och eventuella pneumonier.

Kvällens themesong: "That's the way aha aha, I like it!"

Festivalens...

Mesta ös:
  Rage against the machine har ingen egentlig konkurrent om denna titel...

Häftigaste: De 45-55 åriga sjukvårdspersonal som återkommer och jobbar varje år, och har stenkoll på alla artister. Det är coolt när en man i 55-årsåldern kommer och stolt säger "Nu har jag sett Pete Doherty!"

Mesta attityd:  Jag får dela denna kategori i en manlig och en kvinnlig del; den manliga går (som väntat) till the Hives och den kvinnliga till The Donnas.

Gladaste: Miss Li och hennes härliga bandmedlemmar gjorde så att man gick omkring med ett brett leende på läpparna i flera timmar efteråt!

Vackraste: Rufus Wainwright's lågmälda toner var oerhört vackra och välspelade och -sjungna, men kanske en aning malplacé, speciellt som vi kom direkt från The Hive's konsert...

Roligaste: Att jobba i sjukvårdstältet!

Tursammaste: Att vi inte hittade thaimatsstället vi letade efter, med tanke på att vi samma kväll fick in en patient som matförgiftats efter att ha ätit deras mat!

Inköpta skivor: Säkert! och Anti-flag. Riktigt bra, efter första genomlyssningen!

Nästa år ska vi hänga mer backstage...

Alla bilder tagna från Rockparty.se

Kommentarer

  • Jennie säger:

    låter som du har haft riktigt kul =).

    Längtar tillbaka till hultsfred lite faktiskt minus leran och hårda liggunderlag då förstås. Man blir mer bekväm för varje år äldre man blir =).

    Kommer ni till henrik på midsommar?

    2008-06-17 | 13:53:23
    Bloggadress: http://khalypso.blogg.se/
  • Maritha säger:

    Ja, det var verkligen kul!

    Extra plus som sagt att vi fick sova inomhus, på riktiga madrasser, med vattentoalett och dusch! Man blir lite bekväm, som sagt...

    Jajamen, vi ska till Henrik; det ska bli kul!

    2008-06-18 | 00:14:28
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se/

Kommentera inlägget här: