Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Minority report

Kategori: Film

Tittade igår på den utmärkta filmen Minority report, med bla Tom Cruise.

Minority Report



I huvudstaden Washington sker ett experiment sedan 6 år tillbaka då antalet mord ökat drastiskt runt om i landet, en ny polisenhet kallad "Pre-crime" (Före brott) har lyckats fått ner antalet mord i huvudstaden till noll. Detta tack vare tre stycken personer som är fastkopplade och nerdrogade i något som liknar en bassäng. Dessa tre personer som lever i symbios med varandra har en unik egenskap som avlats fram av misstag tack vare nya droger som nått gatan (barn till missbrukare), tillsammans kan de tre se in i framtiden. De syner de har kommer fram genom hemska mardrömmar som sedan polisenheten får fram genom avancerad datateknik. När de "synska" personerna drömmer och ett nytt fall är på intåg så droppar först en träboll ner med offrets namn på, strax därefter kommer ett likadan boll med mördarens namn inskrivet på. Genom dessa bilder och namn drar poliserna sedan slutsatser om vilka offer och mördaren är och kan därför gripa mördaren innan själva brottet ägt rum.


År 2054 när en process för att få "Pre-crime" landsomfattande håller på för fullt så skickas en övervakare (Colin Farell) till polisenheten för att se om den har några brister, för ett sådant här projekt måste vara absolut felfritt för att inte behövas läggas ner.


John Anderton (Tom Cruise) den kanske mest skickliga polisen i "Pre-crime" har följt och arbetat med projektet sedan starten och är övertygad att systemet är något som borde bli landsomfattande. Han har vissa problem med den nya övervakaren Danny Witwer (Colin Farell) som verkar kritisk, inte mot experimentet men mot John som Danny tror sig kunna vara den felande länken i projektet.

En dag så droppar en boll ner på ett offer och ett på mördaren, John som börjar att sorla ut det viktigaste av vad drömmarna ger honom får sin livs överraskning. Bilderna visar honom med en pistol skjutandes en annan man och på bollen med mördarens namn på står det John Anderton. I ett system som vart felfritt under hela sin verksamma tid och ett system som John levt under i sex år är nu emot honom. Han måste nu hålla sig undan för sina kollegor som jagar honom samtidigt som han måste ta reda på vem denna man är han ska mörda, en man han aldrig tidigare träffat.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: