Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Vårdförbundet varslar om strejk!

Kategori: Sjukvård

Nu varslar Vårdförbundet om strejk. Den 21/4 börjar strejken, om man inte har lyckats enas om ett nytt avtal.

Det nuvarande avtalet mellan arbegsgivarna SKL, Pacta och Vårdförbundet löpte ut den 31 mars 2008.

Under medlingsförhandlingarna tackade SKL ja två gånger till medlingsbuden medan svaret från Vårdförbundet båda gångerna blev nej.
Arbetsgivarna och medlaren hade bland annat ett förslag, som innebar löneökningar på minst 4 procent 2008, minst 2,5 procent 2009 och minst 2 procent 2010 samt införandet av en lägstalön på 21 500 kr för de sjuksköterskor som arbetat i minst ett år. Det skulle ju innebära ett rejält uppsving, och det tackade Vårdförbundet nej till; det var för dåligt... Det verkar som om det kan bli ett rejält tillskott i lönekuvertet..:)

Det handlar om 3.500 anställda vid sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar. Förbundet har totalt 90.000 medlemmar. Varslet omfattar bland annat laboratoriesköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensköterskor.

- För oss handlar det om att få rättvis lön till livsviktiga yrken. Det är inget önskvärt läge. Varsel och konflikt är delar av förhandlingssystemet för att nå fram till ett avtal. Det är den sista åtgärden som är möjlig att ta till, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Tyvärr är det ju så när vårdpersonal strejkar, att tredje part, dvs patienterna drabbas.

- Det går inte att undvika att patienter kommer att drabbas. Vår ingång har varit att det ska bli en kraftfull effekt. På många ställen kommer tillgängligheten minska och köerna att öka. Men det kommer ser olika ut på olika håll i landet.

080405: Vårdförbundets hemsida kan man läsa varslet i sin helhet, och se vilka som berörs i det första skedet.

Kommentarer

  • Berith säger:

    Jag som sjuksyster tycker detta är på tiden. Finns inget försvar till dessa dåliga löner som vi har i förhållande till hur stort ansvar vi har.

    2008-04-05 | 11:38:20
    Bloggadress: http://blogg.aftonbladet.se/13775
  • Maritha säger:

    Jag kan bara hålla med; det blir spännande att se var det slutar!

    2008-04-05 | 16:51:44
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se

Kommentera inlägget här: