Maritha

"Du säger att jag har en liten värld, men den är snygg och full av flärd!"

Sjukgymnastik

Kategori: Kroppen

Igår var jag hos min nya sjukgymnast för första gången. Jag har fått ett mycket positivt intryck, och ett stort förtroende för honom; det här känns som om det kommer att bli bra!

Den förra sjukgymnasten jag var hos gav mig en enda övning, som jag skulle upprepa 10 ggr/timme hela den vakna tiden på dygnet; det känns inte riktigt realistiskt att gå ifrån en gång i timmen under arbetstid för att göra en övning... Dessutom så kände jag inte precis att den gjorde någon nytta.

Den här sjukgymnasten frågade mig först ingående om mina problem; exakt var de sitter, när de uppkommer, vad som gör dem bättre/sämre osv...
Han gjorde sedan en mycket noggrann undersökning, och jag fick göra en massa olika rörlighetstester, osv.

Därefter konstaterade han följande:
1) Jag har en sned rygg = skolios.
- När jag gick i låg- och mellanstadiet så fick jag gå till skolläkaren några gånger om året och kolla det, men de sa ju aldrig någonting till mig om hur det såg ut, hur det utvecklades osv, så jag trodde att det hade försvunnit med åren.
2) Jag är mycket överrörlig i ryggen, vilket medför att när jag rör mig i ytterlägena så blir ryggen instabil, och disken förskjuts så att den inte längre är centrerad, utan trycker på nerverna.
Detta gör givetvis väldigt ont, och är orsaken till de perioder när jag har riktigt svåra smärtor i ryggen.
3) Ovanstående problem gör att jag spänner musklerna i ryggen, och leder till smärtor i muskelfästena och musklerna: Allt blir en ond cirkel: Ju mer onta jag har desto mer spänner jag mig, och då får jag ännu mer ont!

Efter denna noggranna genomgång så hann vi inte med mer igår, men jag ska tillbaks till honom redan på tisdag, och då ska jag få ett träningsprogram som är riktat för att träna de små musklerna mellan kotorna i ryggen, och de djupa magmusklerna, för att hjälpa till att stabilisera ryggen.

Jag har fått i hemläxa att gå lugna promenader i 30-60 minuter per dag; absolut inga powerwalks, utan lugna njutningsfulla promenader i naturen!
Jag får inte dansa eller träna andra typer av gruppträning inledningsvis.
Jag får inte gå till massageterapeuten så länge jag går till sjukgymnasten, eftersom han vill veta exakt vad det är som orsakar hur jag mår; både vad som gör mig bättre, och vad som ev. gör mig sämre.
Går jag samtidigt till massageterapeuten så vet vi ju inte om det är sjukgymnasten eller massageterapeuten som har orsakat förändringen.



                                        http://www.sjukvardsradgivningen.se/admin/bildarkiv/Amnen/Kroppen_oversikt/l_ny-ryggrad.gif

 

Kommentarer

  • Annika säger:

    Jag har också hamnat hos en ny sjukgymnast.
    Det känns liksom som att han kommer kunna göra allting bra... Vissa ger nog det förtroendet, hoppas allt blir bra för dig :)

    2007-09-08 | 16:56:14
    Bloggadress: http://www.TheAnnika.blogg.se
  • Maritha säger:

    Hoppas att det blir bra för dig också!

    2007-09-10 | 18:26:43
    Bloggadress: http://maritha.blogg.se

Kommentera inlägget här: